Razrešili kitajskega izginulega zunanjega ministra

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
25.07.2023 18:57

Hitra rošada v vrhu kitajske diplomacije vzbuja številna ugibanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Qin Gang marca letos
EPA

Enigma, kam je izginil kitajski zunanji minister, 57-letni Qin Gang, je razrešena. Po poročanju državnih medijev so ga odstavili, razlogov za odstrel niso navedli, poročali pa so, da ga bo na položaju nasledil najvišji kitajski diplomat Wang Yi. To je prva informacija o kariernem diplomatu, ki se je nazadnje pojavil v javnosti 25. junija. Kje je Qin, sicer še vedno ni znano.

"Najvišje kitajsko zakonodajno telo je za zunanjega ministra izglasovalo Wang Yija. Qin Gang pa je bil odstavljen s položaja," je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Qin, "volk bojevnik", je sicer veljal za tesnega zaveznika kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Mnogi analitiki so njegov nedavni hiter vzpon v diplomatskih vrstah pripisali prav njunemu odnosu. Bil je tudi visoki uslužbenec na veleposlaništvu v Londonu in pred imenovanjem za zunanjega ministra veleposlanik v Združenih državah Amerike. Nedavno so se sicer glede Qina, ki je bil na položaju le pol leta, pojavljala številna vprašanja, saj ga od srečanja z namestnikom ruskega zunanjega ministra Andrejem Rudenkom 25. junija ni bilo videti v javnosti. Ugibanja, da so ga odstavili s položaja ali da so proti njemu uvedli uradno preiskavo, pa je sprožila njegova odsotnost na vrhu Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Indoneziji dva tedna pozneje, kot tudi odpoved srečanja z visokim evropskim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. EU naj bi bila o odpovedi obveščena le dva dni pred načrtovanim srečanjem, poroča britanski BBC.

Kitajsko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je bil odstoten zaradi zdravstvenih razlogov, odtlej pa je večinoma zavračalo vprašanja o njegovi odsotnosti in trdilo, da diplomatske dejavnosti potekajo nemoteno. Po kuloarjih pa se je med drugim šušljalo, da je Qin dobil nezakonskega otroka s 40-letno televizijsko voditeljico, kar na Kitajskem sicer ni škandal. Prej nasprotno, v višjih slojih je to povsem običajno.

V preteklih tednih je njegove naloge prevzel najvišji kitajski diplomat Wang Yi, ki vodi zunanjo politiko vladajoče komunistične partije in je tudi v kitajski politični hierarhiji višji od Qina. Slednji je sicer Wanga nasledil na položaju zunanjega ministra decembra lani, potem ko je ta vodil kitajsko diplomacijo dolgih devet let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta