Razprava v Evropskem parlamentu o pobojih v Gazi: Tragedija v Gazi se mora čim prej zaključiti

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell je opozoril na eskalacijo izraelskih napadov na Gazo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanjo politiko: "Do miru lahko pridemo zgolj z rešitvijo dveh držav"
EPA

Evropski parlament je danes v Strasbourgu razpravljal o vojni v Gazi in ubijanju humanitarnih delavcev, novinarjev in civilistov s strani izraelske vojske. Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell je opozoril na eskalacijo izraelskih napadov na Gazo, kjer je doslej umrlo že več kot 34 tisoč ljudi, predvsem žensk in otrok. 75 odstotkov je razseljenih. "Ljudje vsakodnevno stradajo, mesta so bolj uničena v Nemčiji med drugo svetovno vojno. Do januarja je po oceni EU nastalo že za 90 milijard evrov škode. Zahvaliti se moramo humanitarnim organizacijam za njihovo požrtvovalno delo. Veliko njihovih delavcev je bilo ubitih. Zaslužijo si naše priznanje," je izpostavil.

Izrael mora spoštovati mednarodno pravo

Dejal je, da je zaskrbljen zaradi nove zakonodaje izraelske vlade, ki ovira dodatno humanitarno pomoč v Gazi. "Izrael mora spoštovati mednarodno pravo in izvajati določila Mednarodnega sodišča. Izraelske sile so priznale, da je prišlo do napake, zaradi katere so življenje izgubili humanitarni delavci. Vprašanje, koliko napak je bilo pred tem. Omogočena mora biti svoboda medijev. Evropski svet vztraja pri skupnem stališču držav članic, da je treba zagotoviti takojšne premirje, brezpogojno izpustitev talcev in zagotovitev humanitarne pomoči. Skupaj moramo storiti več za zaščito civilistov."

EPA

Poudaril je, da ne sme priti do operacije v Rafi, saj se je tja dobesedno na smetišče zateklo 1,8 milijona ljudi. "Operacija bi bila katastrofalna. To poudarjajo vsi, vključno z ZDA. Mednarodna skupnost mora še naprej podpirati delo organizacije UNRWA. Tragedija v Gazi se mora čim prej zaključiti. Do miru lahko pridemo zgolj z rešitvijo dveh držav. Obsojamo vse teroristične dejavnosti, vendar želimo tudi spoštovanje humanitarnega prava," je še dejal Josep Borrell.

Slovenski evroposlanci za takojšnje premirje

Antonio Javier López-Istúriz White (EPP) je poudaril, da Izrael za razliko od Hamasa obžaluje civilne žrtve. "Ne moremo dejati, da Izrael namerno cilja humanitarne delavce. To bi bilo neodgovorno. Zmanjšati moramo trpljenje na Bližnjem vzhodu, a tega ne moremo storiti le s tem, da Izrael razglasimo za teroristično državo." Španski poslanec Manu Pineda (Levica) je dejal, da je Izrael tumor in največja grožnja na Bližnjem vzhodu. Nizozemka Tineke Strik iz Zelenih je poudarila nujnost priznanja Palestine. Isabel Santos (S&D) je pozvala k prekinitvi izvoza orožja v Izrael. 

Večina evropskih poslancev je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. 
EPA

V razpravi so sodelovali tudi slovenski evroposlanci. Matjaž Nemec (S&D) je opozoril na izralesko kršenje mednarodnega prava, saj so njihove tarče begunska taborišča in na to, da nikoli niso podali dokazov o hudih obtožbah. Klemen Grošelj (Renew) je opozoril, da v Gazi opazujemo nepotrebno trpljenje. Rešitve ne vidi v virtualnih protestih na družbenih omrežjih, temveč v analogni diplomaciji: "Najprej mora priti do končanja nasilja, nato pa do pogovorov o prihodnosti in rešitvi dveh držav." Njegova strankarska kolegica Irena Joveva je opozorila je na več kot 120 ubitih novinarjev in več kot 220 ubitih humanitarnih delavcih. "Izrael ciljno napada bolnišnice, humanitarne delavce in novinarje. Sram naj bo tiste, ki to omogočajo mirno spremljajo razpad človečnosti,'' je sporočila. Milan Brglez (S&D) je povedal, da je priznanje Palestine pomemben korak k miru. "Pozdravljam predlog Varnostnega sveta ZN za polnopravno članstvo Palestine v ZN. To je pot do trajnega miru na Bližnjem vzhodu," je še dejal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta