Ni varnega koridorja: Izrael v Gazi oblega bolnišnice s topniškim in tankovskim ognjem

STA, M.R.
25.03.2024 14:16

Izraelska vojska danes nadaljuje z obleganjem bolnišnic v Gazi. Že več kot teden dni je na udaru bolnišnica Al Šifa v mestu Gaza, vojska pa v Han Junisu na jugu enklave nadaljuje tudi obleganje bolnišnic Naser in Al Amal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice obstreljevanja bolnišnice Al Šifa v Gazi
Reuters

Omenjeni bolnišnici po navedabah Izraela Hamas uporablja v vojaške namene. Izraelska vojska je bolnišnici Naser in Al Amal oblegala že februarja in tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bolnišnica Al Amal pod nenehnim topniškim in tankovskim ognjem, ljudje pa lahko ustanovo po ukazu izraelske vojske zapustijo le v spodnjem perilu. Varnega koridorja za izhod iz objekta naj ne bi bilo.

Izrael je sicer svoje operacije označil za natančne in zagotovil, da skrbi za varnost civilistov. Po lastnih navedbah je ponoči uspešno napadel približno 50 "terorističnih ciljev" in likvidiral več deset palestinskih borcev. Od napada na bolnišnico Al Šifa, ki jo je napadel že novembra, naj bi izraelske sile tudi pridržale okoli 500 osumljencev, domnevno povezanih s Hamasom in skupino Islamski džihad.

Število ubitih civilistov med izraelsko več kot petmesečno vojaško operacijo proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v Gazi je medtem naraslo na 32.333, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Dodalo je, da je po zadnjih podatkih ranjenih 74.694 ljudi, humanitarna kriza na območju pa se iz dneva v dan poglablja.

Izraelska vojska naj bi v Rafi na skrajnem jugu Gaze v zadnjih 24 urah ubila najmanj 30 ljudi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedavno vnovič zatrdil, da bodo kopensko ofenzivo na mesto, kjer se na majhnem območju nahaja okoli 1,5 milijona ljudi, izvedli tudi brez podpore ZDA, ki menijo, da bi bila to velika napaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta