Putinov zaveznik umrl po strelu v glavo: Nihče ne verjame, da se je ubil, ker je prevarana soproga zahtevala ločitev

Va
03.10.2024 10:17

Konstantin Zavizenov je veljal za drugega človeka v Rusiji, takoj za Vladimirjem Putinom, bil naj bi tudi njegov osebni bančnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin je ostal brez tesnega sodelavca.
Reuters

Konstantina Zavizenova, visokega ruskega uradnika, ki naj bi bil prek tajkunsko-mafijske družine Kovalčuk tesno finančno povezan s predsednikom države Vladimirjem Putinom, so v torek zvečer našli mrtvega na njegovem domačem naslovu v Moskvi, je objavil Newsweek.  

Ruska državna tiskovna agencija RIA je poročala, da je Zavizenov naredil samomor, a številni dvomijo o tem. Tik preden je iz sosednjega prostora zaslišal strel, naj bi bil njegov sin na mizi našel poslovilno pismo in alkohol. Ruski portal Lenta navaja, da je pokojnikova soproga pred kratkim izvedela, da jo mož vara, in vložila zahtevo za ločitev. 

No, novico o smrti vplivnega Rusa je na omrežju X objavil politični komentator Igor Suško in izrazil dvom o trditvah o samomoru. "Konstantin Zavizenov, nekdanji minister za gorivo, energijo in premogovništvo okupirane Ljudske republike Lugansk v Ukrajini, je bil umorjen v Moskvi s strelom v glavo," je napisal Suško na X. Po njegovih informacijah je bil Zavizenov "samo za eno stopnjo oddaljen od Putina".

Ruski kanal Telegrama, Cheka-OGPU, je objavil, da je bil Zavizenov direktor v Inter RAO, energetskem podjetju s sedežem v Moskvi. Ko je bil imenovan, je to firmo vodil Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka, ruskega milijarderja in oligarha. Do ruskega režima kritični novinarji so ga opisali kot "de facto drugega človeka v Rusiji" in "Putinovega osebnega bančnika".

Kljub temu da je sredi leta 2023 zapustil ministrsko funkcijo v samooklicani ruski republiki, je pristal na seznamu oseb, zoper katere so Evropska unija, Združeno kraljestvo in še nekatere države uvedle sankcije. Sklad za boj proti korupciji, organizacija, ki jo je ustanovil pokojni ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, pa ga je uvrstila na "popis spodbujevalcev vojne". 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta