Premierka brani pravico do zabave

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
19.08.2022 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanna Marin, finska premierka, med zapeljivim plesom na zasebni zabavi

Finska premierka Sanna Marin je od srede, ko se je na družabnih omrežjih pojavilo njeno razposajeno žuriranje, tarča kritik, vendar je hkrati zavoljo redko videne sproščenosti kakšnega politika deležna tudi občudovanja mnogih po vsem svetu. Da funkcije premierke ne opravlja dovolj dostojno, ji seveda najbolj gorko očita domača opozicija. Premierka je že prej vzbujala pozornost zaradi obiskovanja rock festivalov in zabav v nočnih klubih.

Šestintridesetletnica je premierka postala 10. decembra 2019 in je bila s 34 leti bila najmlajša vodja katerekoli vlade na svetu. Na položaj jo je tedaj, ministrico za promet in komunikacije, imenovala socialdemokratska vlada. Njen predhodnik Antti Rinne je odstopil zavoljo poštne stavke. Konstrukcija vlade je ostala enaka. V njej je na 19 ministrskih mestih kar dvanajst ministric. Sanna Marin je na univerzi v Tampereju pred petimi leti diplomirala iz upravnih ved. Kot edinka je odraščala v družini istospolnih, lezbičnih staršev. Poročena je z Markusom Räikkönenom in imata hčerkico Emmo.

Ena najodmevnejših potez njenega mandata je bila letošnja odločitev za vstop Finske v Nato. S tem je Finska prekinila dolgoletno vojaško nevtralno držo. Finsko in Švedsko je k temu koraku spodbudila ruska vojaška invazija na Ukrajino. Finska je pod njenim vodstvom ob Estoniji in Češki tudi najbolj glasna zagovornica za mnoge sporne zamisli, da naj bi sankcije zoper Rusijo Evropska unija poostrila tako, da ruskim državljanom ne bi več izdajala turističnih vizumov.

Kot smo v Večeru že poročali, se je finska premierka v četrtek odzvala na kritike in odločno branila pravico do uživanja prostega časa. "To so zasebni posnetki, ki niso bili namenjeni objavi," je povedala za finski tabloidni dnevnik Iltalehti in izrazila razočaranje, ker so posnetki pricurljali v javnost. Prav Iltalehti je v svoji spletni izdaji prvi objavil videoposnetek, ki je dvignil toliko prahu, ker naj bi pokazal premierkino neinhibirano "divjo" plat. Na posnetku premierka z družbo v nekem zasebnem prostoru ob glasni glasbi zapeljivo pleše, zanosno poje in se nagajivo smeje, medtem ko med gosti krožijo alkoholne pijače. Premierka Marin je poudarila, da ima pravico do preživljanja prostega časa na enak način, kot to počnejo njeni vrstniki. Na finski televizijski postaji Yle je še povedala, da upa, da ljudje to lahko sprejmejo. Dodala je, da ničesar ne skriva, saj ni storila ničesar nezakonitega. Priznala je, da je na zabavi pila alkohol, vendar zanikala, da bi jemala droge. Zato je tudi pripravljena kadarkoli opraviti test na droge. In včeraj popoldne je Marin sporočila, da je test na prepovedane droge tudi že opravuila. Rezultati testa, ki bodo pokazali, ali je prepovedane substance uživala, naj bi bili znani v prihodnjem tednu.

Prav droge so najhujši kamen spotike. Na posnetku se namreč v ozadju sliši kričanje ljudi o kokainu, kot so to povzele številne tuje tiskovne agencije in se pri tem sklicevale na finske medije. Ko smo sami preposlušali videoposnetek, ni bilo slišati nič podobnega besedi kokain. Toda to je jalovo početje, saj finščina ni indoevropski jezik. Še za eno najbolj uporabljanih besed na svetu, za mobilnik ali mobilni telefon na Finskem rečejo kännykkä. Zato smo Finsko smo poklicali Marino Pavlović iz Maribora, ki tam živi in je finščino študirala. Potrdila je, da se na posnetku sliši besedo "jallujengi ali pa jauhojengi". "Težko je razbrati, za katero besedo gre," opozori. Pojasni: "Jallujengi bi pomenilo klapa za pijačo, ker jaloviina pomeni žganico. Jauhojengi pa bi lahko prevedli kot klapa za moko, pri čemer v slengu jauho za moko verjetno res pomeni kokain."

Medtem smo izvedeli, da je prej omenjeni tabloid za pomoč že prosil finskega jezikoslovca in tonskega mojstra. Oba sta s precejšnjo gotovostjo zavrnila prvi možni vzklik, torej klapa za pijačo. Bolj sta se nagnila k razlagi, da je družba res vpila o moki oziroma o kokainu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta