Predstavniški dom potrdil že drugo ustavno obtožbo predsednika Trumpa, tudi z glasovi republikancev

STA, VČ
13.01.2021 22:33
Naslednji korak je glasovanje v senatu, a je vprašanje, ali bo sklicano pred iztekom predsednikovega mandata.
Republikanski vodja senata Mitch McConnell ni potrdil, da bi se senat lahko sestal prej, tako kot zahtevajo demokrati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nancy Pelosi razglaša rezultat glasovanja v kongresu.
EPA

V sredo pozno zvečer po našem času je predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil že drugo ustavno obtožbo predsednika Donalda Trumpa, z 232 glasovi proti 197, tokrat zaradi vzpodbujanja upora.

Demokratom se je pri glasovanju za obtožbo pridružilo deset republikancev, pet kongresnikov pa ni glasovalo.

Istega dne je Trump, prvi predsednik sploh z dvema ustavnima obtožbama, Američane pozval k umiritvi napetosti in miru, medtem ko se obetajo novi protesti po državi. Poziv je objavil na dan, ko v kongresu poteka razprava o drugi ustavni obtožbi proti njemu, ker je pred tednom dni vzpodbudil napad svojih privržencev na kongres.

"V luči poročil o novih demonstracij pozivam, da ne sme biti nobenega nasilja, nobenega kršenja zakonov in nobenega vandalizma kakršnekoli vrste. To ni nekaj, za kar se jaz zavzemam. In ni nekaj, za kar se zavzema Amerika," je zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je objavila Bela hiša.

Vse Američane je pozval, naj pomagajo zmanjšati napetosti in prispevajo k pomiritvi.

Donald Trump 
EPA

Župan New Yorka: Predsednik je zanetil upor proti ameriški vladi

Župan mesta New York Bill de Blasio je medtem sporočil, da prekinjajo vse pogodbe s Trumpovo organizacijo. Ukrep je posledica napada privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres.

Trumpova organizacija v mestu upravlja z vrtiljakom in drsališčema v Centralnem parku ter igriščem za golf v Bronxu.

"Predsednik je zanetil upor proti ameriški vladi, med katerim je umrlo pet ljudi. Mesto New York s takšnimi dejanji ne bo povezano v nobeni obliki in na noben način," je sporočil župan. Odločitev bo Turmpovo organizacijo prikrajšala za 17 milijonov dolarjev prihodkov na leto.

Ukrep mesta New York, iz katerega se je Trump uradno z družino preselil na Florido, se pridružuje številnim drugim podobnim s strani podjetij, organizacij in posameznikov, ki bežijo od predsednika. Po odhodu s položaja so ga že brez posledic napada na kongres čakale številne tožbe, zdaj pa jih bo očitno še veliko več, odvisno tudi od tega, koliko jih namerava sprožiti še sam.

Tiskovna predstavnica Trumpove organizacije Amanda Miller je sporočila, da se bodo odločitvi mesta uprli, kar lahko storijo le s tožbo. "Mesto New York nima nobene pravice prekiniti pogodb. Če bodo to naredili, nam bodo dolžni 30 milijonov dolarjev. Gre za politično diskriminacijo in poskus posega v ustavne pravice, proti čemur se bomo ognjevito borili," je sporočila.

Trumpa je že zapustila Deutsche bank, ki mu je bila še edina pripravljena posojati denar, izgubil je prodajo blaga na internetu, njegova igrišča za golf ne bodo več gostila poklicnih turnirjev PGA, odšla sta mu dva nepremičninska posrednika, vse skupaj pa prihaja ob nepravem času, saj bo kmalu zapadlo okrog 400 milijonov dolarjev dolga, za katerega jamči osebno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta