(PORTRET TEDNA) Jack Ma (Alibaba): Človek, ki je prestopil rdečo črto

Urban Červek
16.01.2021 06:30
Ustanovitelj Alibabe Jack Ma je spoznal bridko resnico - tudi najbogatejšemu človeku na Kitajskem in enemu najvplivnejših ljudi na svetu ni dovoljena neomejena kritika kitajskih oblasti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jack Ma, v tujini najbolj prepoznaven kitajski poslovnež, se ni v javnosti pojavil že skoraj tri mesece. Foto: EPA
EPA

Kje je Jack Ma? Kitajskega tajkuna ni bilo videti od oktobra; Kje je Jack Ma? Alibaba in Kitajska drug proti drugemu; Kako je Kitajska izgubila potrpljenje z Jackom Majem, svojim najglasnejšim milijarderjem ... To so zgolj nekateri od številnih naslovov v svetovnih medijih, ki bolj ali manj ugibajo, kaj se je zgodilo z (do nedavnega) najbogatejšim Kitajcem.

Veliko manj dvoma je o tem, zakaj je Jack Ma izginil iz javnosti - poznavalci se strinjajo, da je neposredna posledica njegov zadnji javni govor na finančni konferenci v Šanghaju oktobra lani, v katerem je Ma ostro kritiziral kitajske oblasti, predvsem njihov bančni sektor in regulatorje. S tem je Ma, ki si je tudi prej veliko upal in je večkrat preizkušal potrpežljivost oblastnikov in njihovo odločenost, očitno stopil čez nevidno rdečo črto, ki jo je zanj narisala kitajska partija oziroma njen predsednik Xi Jinping.

​Oster kritik togega bančnega sistema

Kdo je Jack Ma in zakaj je njegova usoda pomembna? Ma je nekdanji učitelj angleščine, rojen oktobra 1964 v revni družini v Hangzhouju na jugovzhodu Kitajske. Že v zgodnjih letih interneta se je podal v podjetniške vode in po nekaj drugih poslovnih poskusih skupaj s sodelavci leta 1999 ustanovil podjetje Alibaba, ki je nato zraslo v največjo svetovno platformo za spletno nakupovanje, k temu pa je Ma dodal še cel spekter podjetij s področja spletnega nakupovanja in financiranja.

Podjetje Alibaba je glede na tržno vrednost njegovih delnic vredno več kot 650 milijard dolarjev, Majevo osebno premoženje pa ocenjujejo na 50 do 60 milijard dolarjev, kar ga uvršča na vrh velike in vedno večje skupine kitajskega razreda superbogatašev. Zaradi spora z oblastmi in posledičnim padcem vrednosti delnic se je Majevo premoženje od oktobra sicer znatno zmanjšalo in padel je s prvega mesta najbogatejših Kitajcev.

Podjetje Alibaba s sedežem v Hangzouju je v dveh desetletjih zraslo v največjo svetovno platformo za spletno nakupovanje. Foto: REUTERS
Reuters

"Špekulacije, da so ga oblasti zaprle ali pa vsaj osamile, ker je na sestanku z vodstvom kitajske narodne banke ostro kritiziral njeno preveč ortodoksno politiko, so se pokazale za neresnične," pravi novinar in publicist dr. Uroš Lipušček, ki je več let živel in delal na Kitajskem, od koder je tudi poročal za RTV Slovenija. "Zadnji, ki je to potrdil, je predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki mu je Jack Ma pred dnevi po elektronski pošti zaupal, da je v redu in da igra tenis. Kljub temu je dejstvo, da se je Ma začasno umaknil iz javnega življenja, dokler najhujša burja ne mine."

V čem se je pregrešil Jack Ma? "Na sestanku z najvišjim vodstvom kitajske narodne banke in funkcionarji, pristojnimi za finančni sektor, je ostro kritiziral preveč tog kitajski državni bančni sistem. Ta po njegovem mnenju deluje po načelu zastavljalnic, saj banke odobravajo kredite samo pod pogojem obsežnih garancij in zastave premoženja. Po njegovem mnenju bi moral biti bančni sistem bolj fleksibilen oziroma bi moral bolj prisluhniti tudi manjšim privatnim podjetjem, ki težko prihajajo do kreditov. Z drugimi besedami, kredite bi moral odobravati tudi zagonskim oziroma start up podjetjem, ki imajo velike potenciale rasti, vendar pa so naložbe vanje rizične, saj vsako leto propade približno polovica novoustanovljenih podjetij. Po drugi strani pa so bančni in partijski vrhovi izrazito nenaklonjeni rizičnim naložbam, ker znašajo krediti kitajskih podjetij, v glavnem gre za državna podjetja, že skoraj triletni kitajski bruto domači proizvod. Kitajsko vodstvo je, z drugimi besedami, izrazito naklonjeno stabilnosti in naložbam brez velikih tveganj, ki bi lahko pripeljale tudi do politične nestabilnosti. Preveč tog finančni koncept zavira hitrejši kitajski tehnološki razvoj, meni Jack Ma. Zaradi opazke, da železniške postaje ni mogoče voditi tako kot letališče, ki jo je izrekel na sestanku z najvišjimi funkcionarji, se je očitno za nekaj časa umaknil iz javnosti. Komunistična partija je s tem dala lekcijo tudi drugim tajkunom, naj se ne zoperstavljajo uradni politiki," pojasnjuje Uroš Lipušček.

​Oblast ima rada stabilnost, ne tveganj

Odziv kitajskih oblasti na Majev govor je bil hiter in odločen. Tik pred zdajci so ustavili že pripravljeno prvo javno ponudbo delnic podjetja Ant Group, finančne veje Alibabe, ki ima v lasti sistem za elektronsko plačevanje Alipay. To bi morala biti največja prva javna ponudba delnic (tako imenovani IPO) na svetu, s katerim naj bi zbrali 37 milijard dolarjev, kar bi bil rekord za katerikoli IPO na svetu do sedaj. Ustavitev je šokirala poslovno-finančne kroge po svetu in poslala delnice Alibabe navzdol. Alibabo preiskujejo uradno zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Po poročanju časopisa New York Times je ustavitev postopka IPO ukazal kitajski predsednik Xi osebno.

Podjetje Ant Group s storitvijo Alipay in drugimi ima pomembno vlogo v kitajskem gospodarstvu, saj poleg elektronskih plačil omogoča tudi posojila, investicijsko upravljanje in zavarovanja za posameznike in mala podjetja. S tem pa je postalo nevarno tradicionalnemu finančnemu sektorju, saj se je vzpostavilo kot nekakšen vzporedni finančni sistem, ki je omogočal hitrejši in bolj prost pretok kapitala, a obenem tudi večja tveganja, predvsem zaradi morebitne prezadolženosti med prebivalstvom - česar pa kitajsko politično vodstvo, ki nadvse ceni stabilnost, ne mara.

Če se bo izkazalo, da se je Jack Ma res zgolj potuhnil v času nevihte, jo bo vsekakor odnesel veliko bolje kot nekateri njegovi sodržavljani, ki so stopili na žulj vladajoči partiji. Leta 2018 so na 18 let zapora obsodili ustanovitelja finančnega holdinga Anbang Insurance Wu Xiaohuija, ne glede na to, da naj bi bilo podjetje s 30.000 zaposlenimi po poročanju Financial Timesa med tistimi z najboljšimi političnimi povezavami na Kitajskem. Ustanovitelja so obsodili zaradi zlorabe položaja in goljufij, nadzor nad podjetjem pa je prevzela centralna banka, poroča Guardian. Marca lani je izginil nepremičninski tajkun Ren Zhiqiang, potem ko je objavil kritičen zapis o kitajskem odzivu na epidemijo covida-19 in se norčeval iz predsednika Xija. Septembra je bil obsojen na 18 let zapora zaradi korupcije.

Reuters

"Kitajska partija je sicer dovolila bogatenje in nastanek izredno bogatega sloja milijarderjev, teh je že več kot 900 oziroma več kot v ZDA. Kljub temu pa jim ne pusti javno polemizirati s partijskimi stališči," pojasnjuje Uroš Lipušček. "Tisti, ki so to zahtevo prekršili, so končali v zaporu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta