Police v številnih trgovinah na Otoku ostajajo prazne, saj ni nikogar, ki bi jih zalagal, nekatere restavracije začasno zapirajo vrata

Reuters
18.08.2021 17:00
Mnogi gostinski delavci na Otoku so se po brexitu odločili zamenjati poklic ali so se celo preselili v drugo državo, oskrbovalno verigo so še dodatno prizadeli ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strežno osebje iščejo v Londonu tudi pri znani verigi s hitro prehrano Subway. Foto: EPA

Priljubljena južnoafriška veriga s hitro prehrano Nando's je bila zaradi pomanjkanja delavcev primorana začasno zapreti več kot 40 svojih restavracij v Veliki Britaniji, kar je približno 10 odstotkov vseh poslovalnic v državi. To je še en hud udarec za britanski gostinski sektor, ki je že tako utrpel velike izgube zaradi pandemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov.

V trgovinah, restavracijah, kavarnah in barih na Otoku imajo sicer že dlje časa težave s privabljanjem novih zaposlenih, saj so se mnogi delavci po brexitu odločili zamenjati poklic ali pa so se celo preselili v drugo državo. Oskrbovalno verigo so še dodatno prizadeli ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa, zaradi katerih se morajo ljudje samoizolirati, če so bili v stiku z okuženim s covidom-19. Tako police v številnih trgovinah ostajajo prazne, saj ni nikogar, ki bi jih zalagal, v marsikaterih restavracijah pa zaradi kadrovskega primanjkljaja prav tako ne morejo opravljati svojega dela in jim zato ne preostane nič drugega, kot da začasno zaprejo vrata.

Na poizvedbo nekega uporabnika twitterja, zakaj bližnja poslovalnica Nando's ne obratuje, so iz podjetja odgovorili, da "britanska oskrbovalna veriga trenutno doživlja nočno moro. Posledice tega se čutijo v nekaterih naših restavracijah v Angliji, na Walesu in Škotskem."

V britanskem združenju gostincev UK Hospitality so julija opozorili, da so motnje v preskrbovalnih verigah precej razširjene, saj je okoli 60 odstotkov vprašanih podjetij poročalo, da so pri dobavi izdelkov naletela na zamude oziroma naročenega blaga sploh niso prejela, ali pa so se pritoževala nad občutnim povišanjem cen. S podobnimi težavami se soočajo tudi v restavracijah s hitro prehrano KFC, kjer prav tako prihaja do zapletov pri dobavi nekaterih izdelkov in embalaže. Po poročanju britanskega časnika The Guardian pa so se v družbi Nando's podobno kot pri spletnemu trgovcu Ocado celo odločili začasno napotiti 70 svojih zaposlenih na delo k dobaviteljem. "Naši dobavitelji ne morejo slediti povpraševanju po omakah PERi-PERi," so tvitnili z uradnega računa. Drugemu uporabniku so dejali, da nekatere poslovalnice obratujejo v omejenem obsegu, saj je bila več zaposlenim odrejena karantena.

Podjetja se pritožujejo tudi nad pomanjkanjem voznikov in delavcev v obratih za predelavo hrane. V času pandemije je bilo med drugim oteženo urjenje novih voznikov, številni tuji vozniki pa so po brexitu zapustili državo. Tako v britanskem združenju avtoprevoznikov ocenjujejo, da je približno 30 tisoč voznikov prenehalo delati v Veliki Britaniji, odkar je ta izstopila iz Evropske unije.

Od ponedeljka sicer veljajo nova pravila o samoizolaciji, po katerih se ljudem ni treba izolirati, če je takrat, ko so bili v stiku z okuženo osebo, že minilo vsaj 14 dni, odkar so prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta