(POGOVOR) Izrael drvi v ustavno krizo: Ljudje so na ulicah zaradi treh glavnih razlogov, pravi poznavalec razmer

Jon Knez Jon Knez
29.03.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protesti, eni najbolj množičnih v izraelski zgodovini, so premierja Netanjahuja prisilili k taktični preložitvi pravosodne reforme.
Reuters

Direktor Mednarodnega centra za konzultacije iz Haife v Izraelu Wadie Abunassar je v začetku tedna četrtič obiskal Slovenijo. Gostili so ga med drugim na institutu Ifimes, kjer je predaval o izraelsko-palestinskem konfliktu v luči izzivov, priložnosti in aktualnih razmer. Z njim sta se pogovarjala vodji inštituta dr. Zijad Bećirović in Bakhtyar Aljaf.

Na predavanju je izpostavil, da so voditelji Izraela in Palestine največji sovražniki svojih narodov, saj ne vidijo svobode drugih. "Veliko je informacij, ni pa razumevanja. Dva milijona Palestincev v Gazi živi praktično v zaporu. Kako je lahko to dobro za Izrael? Zaradi tega ogromno judov živi v strahu. Velik del problema je tudi mednarodna skupnost, saj od Palestine pričakujejo priznanje nadmoči Izraela," je dejal o konfliktu. Po predavanju smo se z Abunassarjem pogovarjali o aktualnih vprašanjih Izraela in Palestine, seveda pa tudi o sporni reformi pravosodja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Pogovor je potekal prav v času, ko so iz Jeruzalema kapljale prve informacije, da bo Netanjahu reformo začasno zadržal. To se je nekaj kasneje res zgodilo.

V Izraelu zaradi napovedane pravosodne reforme spremljamo najmnožičnejše proteste v zgodovini. Stvari so eskalirale po odstavitvi obrambnega ministra Joava Galanta, ki je nasprotoval reformi. Kaj se dogaja in kam to vodi?

"Ljudje so na ulicah zaradi treh glavnih razlogov. Bojijo se za usodo vrhovnega sodišča, da to več ne bi imelo pristojnosti. Če sodišče v državi, kjer živiš, ni zmožno braniti tvojih pravic, se bojiš. Ljudje tudi verjamejo, da Izrael drvi v diktaturo, kar bi prineslo ekonomske in politične posledice. Če se bo tako nadaljevalo, tuji vlagatelji ne bodo več imeli interesa vlagati v Izrael. Prebivalci bodo zaradi slabega ugleda Izraela imeli težave pri potovanjih v tujino. Grozi nam ustavna kriza. Vsi ti razlogi so na ulice privedli na tisoče ljudi, ki želijo ustaviti premierja Netanjahuja pri njegovih namerah, da spremeni državo po svoji meri."

Sporna premierjeva imuniteta

Parlament je sicer že sprejel del sporne reforme. K njeni umaknitvi je pozval tudi predsednik Jicak Hercog. Kaj menite, kako se bo situacija razpletla?

"Nekateri zakoni, ki Netanjahuju dajejo imuniteto, so že potrjeni. S tem se povečujejo tenzije s sodišči. Nevladne organizacije pritiskajo na pravosodje, naj ustavi te zakone. Vse to lahko pripelje do ustavne krize. Kaj narediti, če sodišče nekaj odloči, parlament pa to izpodbija? Bomo sledili parlamentu, ki vztraja pri neki stvari, za katero sodišče meni, da je protipravna? Pred nekaj dnevi je Netanjahu na svojo roko mimo vseh zakonov interveniral v neki sporni zadevi. To je lahko storil komaj po tem, ko mu je bila z zakonom dodeljena imuniteta, saj sodišče tega ni dovoljevalo. Sodišče ga zdaj poziva k izjasnitvi, zakaj ravna mimo zakonov. Tudi to je bila ena večjih težav, ki je bila med drugim razlog za proteste."

"Izrael je preokupiran z notranjimi zadevami in je v neki meri egocentričen," meni Abunassar. 
Robert Balen

Menite, da je še možno, da bi Netanjahu naredil korak nazaj in umaknil reformo?

"Je. Možno, da se bo to zgodilo prav kmalu. Najprej bodo sprejetje reforme verjetno prestavili (intervju je potekal v ponedeljek, pred odločitvijo izraelskega parlamenta o začasni zamrznitvi reforme, op. p.). Zdaj je glavna težava, da večina Netanjahujevih rivalov več ne verjame ničesar. Menijo, da jih želi osmešiti. To se je zgodilo z Benijem Gancem, ki je bil Netanjahujev namestnik, nato pa ga je ta izigral in ga osmešil. Netanjahu ima tri opcije. Ena je ta, da se še naprej norčuje iz zakonodaje in ljudi, druga, da postane ujetnik koalicijskih partnerjev, tretja pa, da sklene dogovor z vodjami opozicije, tudi Gancem, in razpiše predčasne volitve. Tudi, da začne pogajanja s Palestinci in Sirci. Dovolj je močan za to."

Bo Netanjahu kdaj odgovarjal za svoja dejanja?

"Zelo mogoče. Zdaj, ko uživa imuniteto, seveda ne, ampak če se bodo zakoni spreminjali, je vse možno. Sploh, če bo na oblast prišla zdajšnja opozicija, bo zelo verjetno odgovarjal zaradi zlorabe položaja in še česa."

Potrebujemo politično rešitev, ne verske

Kako kriza vpliva na izraelsko-palestinski konflikt?

"Zmanjšuje upanje za umiritev zadev in mirovni proces. Izrael je preokupiran z notranjimi zadevami in je v neki meri egocentričen. Nihče se ne ukvarja resno s konfliktom in o možnostih za mirovna pogajanja s Palestinci. V Izraelu imamo skrajno desno vlado, ki je že tako sovražna do Palestincev, aktualno dogajanje pa situacijo samo še poslabšuje."

Vi ste, zanimivo, Arabec, ampak pripadnik Rimskokatoliške cerkve. Kakšen vpliv ima religija na konflikt?

"Pri zablodah ni rešitve. Religija je absolutna resnice za vernike. Palestinci bi želeli rešitev konflikta, ki bi bila po godu islamu. Tega ne bi sprejeli judje. In obratno. Za rešitev konflikta potrebujemo politično rešitev, ne verske. Seveda je pomembno spoštovanje religije - in ta mora biti orodje za medsebojno razumevanje med ljudmi."

Izraelski premier Benjamin Netanjahu ni človek, ki bi kar tako odnehal.
Epa

Kakšna pa bi bila najboljša rešitev?

"Izraelci in Palestinci morajo najti način za strinjanje glede petih ključnih vprašanj. To seveda ni enostavno, ampak edino upanje za mir je, če se bodo strinjali vsaj v nečem. Verjamem, da dokler bo upanje, lahko pridemo do rešitve, ki bo ugodna za Palestino in okupirana ozemlja ter za Izrael. A v tem trenutku to ni mogoče."

Pa verjamete, da bo Palestina kdaj neodvisna država?

"Sem pozitiven glede tega, se pa to ne bo zgodilo kmalu. Palestina je ena redkih držav, ki nima pravice do samoodločanja, kar bi morala biti pravica vsakega naroda. Palestinci živijo na svoji zemlji, ne na tuji. Verjamem, da je vprašanje časa, ne sicer v prihajajočih letih, ko bodo Palestinci uživali svojevrstno svobodo. Ali v svoji državi ali pa v kaki konfederaciji. Tudi nemogoče je na dolgi rok neko ozemlje držati v okupaciji, zato menim, da bi prihodnost za Palestino lahko bila svetla."

Ali vojna v Ukrajini vpliva na Palestino in kako?

"Vpliva na način, da je izraelsko-palestinski konflikt še bolj marginaliziran kot sicer. Evropa je zaposlena z Ukrajino in dogajanju v Izraelu ne namenja toliko pozornosti. Prihaja tudi do tenzij, saj Palestinci in Izraelci nimajo enakih stališč do vojne v Ukrajini."

Sprejeli so vas na slovenskem zunanjem ministrstvu. O čem ste se pogovarjali?

"Razlagal sem jim o možnostih in izzivih v izraelsko-palestinskih odnosih. Govorili smo tudi o tem, kaj lahko naredijo male evropske države. Nekega odziva s strani državnega sekretarja Samuela Žbogarja in ekipe ni bilo. Rekli so, da morajo razmisliti in predebatirati. Je pa bila dobra atmosfera."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine