Po prizemljitvi letal strmoglavile delnice Boeinga

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.03.2019 19:54

Po že drugi nesreči letala Boeing 737 Max 8 so mnoge letalske družbe prizemljile letala tega tipa, kar je močno vplivalo na padec vrednosti delnic podjetja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Vrednost delnic družbe Boeing je na začetku današnjega trgovalnega dne na Wall Streetu padla za okoli deset odstotkov, strm padec so zabeležile tudi delnice skupine Safran, francoskega proizvajalca motorjev za 737. Razlog je nedeljska nesreča potniškega letala Boeing 737 Max 8 letalske družbe Ethiopian Airlines, ki je letelo na poti iz Adis Abebe v Nairobi, na krovu pa je bilo 157 potnikov in članov posadke 35 različnih narodnosti. Vsi so umrli, mnoge letalske družbe pa so prizemljile letala tega tipa. Družba Boeing je na lokacijo že poslala tudi svojo skupino preiskovalcev.

Razbitine strmoglavljenega etiopskega letala. 
EPA

Dve nesreči v petih mesecih

Preiskovalci nesreče poudarjajo, da je še prezgodaj, da bi lahko pojasnili vzrok za strmoglavljenje letala, ki ga je družba kupila novembra lani in z njim opravila okoli 1200 ur letenja. Pri tem ne gre spregledati dejstva, da se je oktobra lani tragično končala pot 189 potnikov na letalu enakega tipa, nizkocenovnega prevoznika Lion Air, ki je prav tako kmalu po vzletu strmoglavilo. Ker je to že druga tragedija v petih mesecih, ki je povezana z boeingom 737 max 8, je več letalskih družb prizemljilo letala tega tipa.

EPA
EPA

Mnogi s 737 max še letijo

Po svetu pa je še vedno veliko letalskih prevoznikov, ki z boeingi 737 max 8 še naprej opravljajo polete. Iz družbe Turkish Airlines, ki ima v floti enajst teh letal, so sporočili, da so v stiku z Boeingom, njihova letala pa letijo po voznem redu. Leti tudi Norwegian Air Shuttle (prvo letalo tega tipa so kupili junija 2017), Flydubai, ki max 8 uporablja od julija 2017, v floti pa jih imajo deset, pa skupina TUI - januarja 2018 so jim dobavili prvo letalo, danes jih imajo 15. GOL ima v floti sedem letal tega tipa in prepričani so o varnosti svoje flote, Air Italy, ki je v stalnem dialogu z oblastmi.

Težave s senzorjem

Tudi indonezijsko letalo družbe Lion Air, ki je strmoglavilo oktobra lani, je bilo novo, staro manj kot tri mesece, medtem ko je 737 Ethiopian Airlines prvič poletel oktobra 2018. Indonezijski nacionalni odbor za varnost v prometu je navedel, da so pri Lion Airu zaznali "napačen vnos" pri enem izmed senzorjev, ki pilote opozorijo, če je letalo pri vzpenjanju tik pred zastojem (stall). Omenjeni senzor in z njim povezana programska oprema delujeta drugače od prejšnjih modelov 737, vendar takrat tega pilotom ni nihče povedal, piše BBC. Proizvajalec Boeing je po nesreči izdal ustrezno opozorilo letalskim družbam, ameriška Zvezna uprava za letalstvo FAA pa je tedaj zapisala, da bi utegnila težava s senzorjem povzročiti pilotski ekipi težave pri nadzoru letala in bi lahko privedla do usmeritve nosu letala navzdol, izgube višine in posledično strmoglavljenja.

Boeing 737 Max letalske družbe Ethiopian Airlines.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta