Papež Frančišek razglasil 14 novih svetnikov: Katere in zakaj?

STA, J.K.
20.10.2024 16:38

Papež Frančišek je pred več tisoč verniki na osrednjem vatikanskem trgu poudaril, da so vsi novi svetniki živeli po Jezusovem zgledu služenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Papež Frančišek je danes razglasil 14 novih svetnikov. Med njimi so duhovniki, redovniki in laiki, ki so živeli v 19. stoletju. Na slovesni maši na Trgu sv. Petra v Vatikanu je papež dejal, da so novi svetniki živeli v Jezusovem slogu služenja ter bili služabniki svojih bratov in sester.

Med novimi svetniki, ki so na treh različnih celinah živeli v 19. stoletju, so trije ustanovitelji redov in enajst mučencev.

Za svetnike so bili razglašeni Emanuel Ruiz Lopez in njegovih sedem tovarišev iz reda frančiškanov ter trije maronitski laiki. Vsi so bili umorjeni julija 1860 v katoliški soseski v današnji sirijski prestolnici Damask, ki je bila takrat pod otomansko oblastjo, "iz sovraštva do vere". Za svetnike je Frančišek danes razglasil tudi italijanskega duhovnika Giuseppeja Allamana, ustanovitelja misijonarjev in misijonark Marije Tolažnice, nadalje Marie-Leonie Paradis, ustanoviteljico kongregacije malih sester Svete družine, in Eleno Guerra, ustanoviteljico kongregacije oblatinj Svetega Duha, je na spletni strani poročal Vatican news.

Papež Frančišek je pred več tisoč verniki na osrednjem vatikanskem trgu poudaril, da so vsi novi svetniki živeli po Jezusovem zgledu služenja. Bili so zvesti služabniki svojih bratov in sester ter so služili v mučeništvu in veselju. Eden od predpogojev v postopku razglasitve za svetnika katoliške Cerkve je beatifikacija ali razglasitev za blaženega. Ljudje, ki so razglašeni za svetnike, morajo biti tudi mrtvi vsaj pet let, živeti zgledno krščansko življenje in imeti vsaj dva potrjena čudeža.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta