Papež Frančišek preživel mirno prvo noč v bolnišnici

STA, Gr.G.
30.03.2023 09:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju.
EPA

Papež Frančišek je prvo noč v rimski univerzitetni bolnišnici Gemelli preživel mirno, medicinsko osebje pa je optimistično glede njegovega okrevanja. V Vatikanu so potrdili, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje in da dela iz bolnišnice. Glede na zadnje informacije ima bronhitis in se dobro odziva na zdravljenje z antibiotiki.

Kot so danes sporočili iz Vatikana, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je "ponoči dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. Danes zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval z delom," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni.

Kako dolgo bo papež ostal v bolnišnici?

Kot je še dejal Bruni, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni po poročanju Anse ni navedel.

86-letni papež je v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem
EPA

Kasneje je medicinsko osebje v izjavi, ki jo je objavil Vatikan, sporočilo, da je papež zbolel za bronhitisom in je potreboval zdravljenje z antibiotiki. Njegovo zdravstveno stanje se je že bistveno izboljšalo, so navedli in dodali, da bi ga lahko odpustili v prihodnjih dneh.

Papeža so v bolnišnico prepeljali v sredo popoldne na že prej načrtovane preglede, nato pa so iz Vatikana sporočili, da bo zaradi okužbe dihal nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici.

V zadnjih dneh težave z dihanjem

Bruni je pred tem pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Iz vatikanskih virov pa se je izvedelo, da so njegove avdience za danes in v petek odpovedali.

Ansa je iz virov v bolnišnici danes izvedela, da so "medicinske sestre zelo optimistične in da verjamejo, da bo papež sodeloval na praznovanju cvetne nedelje", če seveda ne bo prišlo do nepredvidljivih dogodkov. Kardinal Leonardo Sandri je sicer kasneje za Anso sporočil, da naj bi na cvetno nedeljo on vodil mašo na Trgu svetega Petra.

Novinarji pred bolnišnico Gemelli, kjer je hospitaliziran Papež Frančišek. 
EPA

Papež je v bolnišnici Gemelli julija 2021 prestal operacijo na debelem črevesju. Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi teh bolečin večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti tempo dejavnosti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benedikta XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta