Papež Frančišek hospitaliziran, šlo naj bi za okužbo dihal

Va, STA
29.03.2023 06:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež med sredino generalno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu.
Reuters

Papeža Frančiška so v sredo sprejeli v bolnišnico v Rimu, da mu, po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Mattea Brunija, opravijo nekaj že prej načrtovanih pregledov. Več podrobnosti, na primer, koliko časa bo 86-letni papež ostal v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu ali kateri pregledi so predvideni, tiskovni predstavnik ni sporočil.

Iz vatikanskih virov se je izvedelo, da bo v bolnišnici morda ostal nekaj dni in da so njegove avdience v četrtek in petek odpovedali. Časnik Corriere della Serra je po drugi strani objavil, češ da je papež v bolnišnici zaradi težav s srcem.

Po poznejših navedbah virov v Vatikanu je papež že opravil vse predvidene preglede, njegovo zdravstveno stanje pa ne vzbuja skrbi. V bolnišnici naj bi ostal najmanj čez noč, verjetneje pa po nekajdnevni terapiji. Viri blizu papeža so povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, ter pregled dihal. Prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem. Po zadnjih informacijah iz Vatikana je tako obveljalo, da ima papež okužbo dihal in bo nekaj dni ostal na zdravljenju.

Papež je v zgoraj omenjeni bolnišnici julija 2021 prestal operacijo na črevesju. Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi bolečin v kolenu večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benediktu XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati. No, nič takšnega za zdaj ne pride v poštev, je Frančišek nazadnje ponovil pred dnevi, ko je minilo natanko deset let njegovega papeževanja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta