Papež Benedikt se opravičuje: "Vsem žrtvam spolne zlorabe lahko samo izrazim svoj globoki sram ..."

STA, Va
08.02.2022 16:02

Upokojeni papež prosi za odpuščanje zaradi neukrepanja v nemški Katoliški cerkvi v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof. "V nobenem od primerov, ki jih analizira izvedensko poročilo, ni bil seznanjen s spolno zlorabo ali sumom spolne zlorabe, ki so jo zagrešili duhovniki, pri nekdanjem papežu odgovarjajio na preiskavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Upokojeni papež Benedikt XVI. je danes prosil za odpuščanje zaradi neukrepanja pri spolnih zlorabah otrok v nemški Katoliški cerkvi v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof. Njegovi pomočniki so sicer zavrnili obtožbe, da je bil takrat še nadškof Joseph Ratzinger vpleten v prikrivanje zlorab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsem žrtvam spolne zlorabe lahko samo izrazim svoj globoki sram, svojo globoko žalost in iskreno prošnjo za odpuščanje," je 94-letni Nemec zapisal v pismu, objavljenem kot odgovor na nemško preiskavo prejšnji mesec.

"V Katoliški cerkvi sem imel velike odgovornosti. Še toliko večja je moja bolečina zaradi zlorab in napak, ki so se zgodile na teh različnih mestih v času mojega mandata," je dodal.

Nekdanji papež je bil januarja v poročilu odvetniške družbe Westpfahl Spilker Wastl obtožen, da v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof, zavestno ni ukrepal v štirih primerih duhovniške zlorabe otrok.

Benedikt XVI. in njegovi pomočniki so januarja sicer priznali, da so avtorjem poročila nenamerno posredovali napačne informacije in zanikali nadškofovo udeležbo na sestanku o duhovniku Petru Hüllermannu leta 1980. Hüllerman je bil obtožen zlorabe 11-letnega dečka, vendar je bil kljub svoji preteklosti premeščen na pastoralne dolžnosti in je še več let ponavljal kazniva dejanja.

Pri tem so zanikali, da je bila na tem sestanku sprejeta kakršnakoli odločitev o prerazporeditvi duhovnika na pastoralne dolžnosti, danes pa so sporočili, da o zlorabi ni bilo govora.

"V nobenem od primerov, ki jih analizira izvedensko poročilo, Joseph Ratzinger ni bil seznanjen s spolno zlorabo ali sumom spolne zlorabe, ki so jo zagrešili duhovniki. Izvedensko poročilo ne zagotavlja nasprotnih dokazov," so zapisali v izjavi.

Nekdanji papež je v pismu izrazil "globoko prizadetost", da so nekateri njegov "spregled" udeležbe na sestanku leta 1980 uporabili za vzbujanje dvoma o njegovi resnicoljubnosti in ga celo označili za lažnivca.

Vatikan je prejšnji mesec zagovarjal nekdanjega papeža, češ da se je boril proti spolni zlorabi. Pred izvolitvijo za papeža je Ratzinger vodil vatikansko doktrinarno kongregacijo, s čimer je imel končno odgovornost za preiskovanje primerov zlorab.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta