Oseba, cepljena proti novemu koronavirusu, ima dvajsetkrat manjšo možnost, da nekoga okuži

A.L.
12.11.2021 10:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Marija Bubaš, pomočnica direktorja hrvaškega inštituta za javno zdravje, je zjutraj za HRT povedala, da ima oseba, cepljena proti novemu koronavirusu, dvajsetkrat manjšo možnost, da nekoga okuži. Zanikala je tudi trditve nasprotnikov covidnih potrdil, ki so prepričani, da ta niso potrebna. Bubaševa je drugačnega mnenja in pravi, da so ta še kako koristna.

"Dejstvo je, da obstaja veliko manjše tveganje, da cepljena oseba, ki ima v nekem trenutku morda virus, okuži drugo osebo, ki ni bila cepljena, kot če se srečata dve necepljeni osebi in je ena od njiju okužena," je dejala in poudarila, da se virus ne more dolgo zadrževati na sluznici cepljene osebe. "A treba je biti previden, vesten, nositi masko."

Že včeraj pa smo pisali o pomembnem odkritju znanstvenikov. Ti verjamejo, da so našli odgovor na vprašanje, zakaj se nekdo okuži s covidom, preostali člani gospodinjstva pa ne. Kot pojasnjujejo, obstajajo ljudje, ki se z virusom okužijo, a svoje že v najzgodnejši fazi bolezni opravijo limfociti T. Gre za pomembno odkritje, ki bi lahko utrlo pot novi generaciji cepiv, usmerjenih k limfocitom T, ta pa bi po mnenju znanstvenikov lahko omogočala tudi daljšo imunost. 

Najnovejša študija je v prvem valu epidemije spremljala znake okužbe zdravstvenih delavcev in odzivov njihovega imunskega sistema. Kljub velikemu tveganju izpostavljenosti virusu 58 udeležencev ni bilo nikoli pozitivnih na covid-19. Analiza njihove krvi je pokazala, da imajo višje število limfocitov T, ki se odzivajo na covid, kot pred pandemijo in višje število le-teh v primerjavi z ljudmi, ki virusu sploh niso bili izpostavljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta