Orbanova stranka Fidesz se je iz EPP poslovila kar sama. Preden bi jo izključili

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
03.03.2021 17:36
Madžarsko stranko Fidesz so s spremembami pravil poslovnika želeli izključiti iz poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu, a jih je premier Viktor Orban prehitel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bili so časi, ko sta bila voditelj EPP Manfred Weber in madžarski premier Viktor Orban politična somišljenika. Tega je z izstopom Fidesza iz EPP nazorno konec.
EPA

V največji politični skupini Evropskega parlamenta, v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so včeraj odločali o spremembi pravil poslovnika. Glasovalo je 180 poslancev od 187, 148 jih je bilo za, tudi Ljudmila Novak iz NSi, proti pa 28, med njimi Romana Tomc in Milan Zver iz SDS ter Franc Bogovič iz SLS. Štirje glasovi so bili vzdržani. Nova pravila bi EPP omogočila izključitev ali zamrznitev pravic poslancem madžarske vladajoče stranke Fidesz, ki ji očitajo kršitve vladavine prava.

Odpoved članstvu

A madžarski premier Viktor Orban je pohitel. Nekaj minut po glasovanju je vodjo politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra pisno obvestil, da se Fidesz odpoveduje članstvu v tej skupini. Spremembe poslovnika je Orban označil za "sovražno potezo proti Fideszu in našim volivcem. Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami in z utišanjem naših demokratično izvoljenih evropskih poslancev ter z odvzemom demokratičnih pravic madžarskim volivcem." Orban je že konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika izstopil iz skupine EPP, je spomnila slovenska tiskovna agencija STA.

Kot rečeno, Romana Tomc in Milan Zver nista podprla sprememb poslovnika. Utemeljitev njunega glasu smo na Večer dobili pisno: "V času, ko se Evropa ukvarja s pandemijo, ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika." Poslanca imata velike pomisleke, ker je to sporno z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev: "Brez predhodnih sprememb strankarskih pravil so spremembe poslovnika vprašljive. Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti odločitev za stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pa pomeni izogibanje odgovornosti."

Poslanca menita, da bo odločitev vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči EPP, česar se lahko veselijo politični konkurenti. Želita si, da bi razpravo o prihodnosti EPP opravili čim prej, sta odgovorila na vprašanje, kako naprej in ali tudi slovenska SDS morda razmišlja o podobnih korakih kot Fidesz. Iz tega lahko razberemo, da morebitno slovo tudi SDS od EPP ne bi bilo oportuno - vsaj dokler Slovenija ne konča letošnjega predsedovanja Svetu EU. Sicer za zdaj ni znakov, da bi katerakoli članica EPP sledila Fideszu.

Na dveh stolih

Ljudmila Novak, ki je bila med pobudniki sprememb pravil, pa je sporočila: "EU temelji na demokratičnih vrednotah, človekovih pravicah ter varovanju in ohranjanju miru. EPP in skupina EPP v Evropskem parlamentu sta vselej zagovornika in branitelja teh vrednot, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Spomin na surovo obdobje, ko je bila Evropa v primežu avtoritarnih teženj prepletena z žicami, je še kako živ. Še posebej v času pandemije covida-19 imajo ljudje občutek, da se zaradi hude zdravstvene krize kratijo osnovne človekove pravice. Zato je toliko bolj pomembno, da se v EPP postavimo in borimo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava. Glasovanje o spremembi pravil suspenza nacionalnih delegacij v skupini EPP ni bilo uperjeno zoper katero izmed članic naše družine, temveč je zgolj jasno postavilo pravila v primeru hudih kršitev vrednot naše politične skupine."

Spremembe je Novakova podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. "To, da bodo poslanci Fidesza zapustili skupino EPP, je njihova suverena odločitev. Nihče ne more sedeti na dveh stolih in nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine," je še pripisala. Da stranka ostaja trden del EPP, saj verjame v vrednote, ki jih ta največja evropska politična družina predstavlja in zagovarja, so nam včeraj odgovorili tudi iz stranke NSi.

Franc Bogovič je svoj glas obrazložil takole: "Glasoval sem proti, saj smo glasovali tudi o usodi EPP in zato o spremembi političnega zemljevida v Evropi. Bojim se, da gremo v času pandemije, ki zelo slabi EU, še v smer velike slabitve EPP, ki lahko kmalu izgubi večino v Evropskem parlamentu, kar bo imelo za posledico še večjo politično fragmentacijo v Evropskem parlamentu in v EU ter krepitev ekstremnega desnega pola. Obžalujem, da je bil postopek sprememb poslovnika spolitiziran in v duhu konkretnega primera glede statusa delegacije Fidesza v skupini. Zato je to zelo žalosten dan za EPP. Rešitev nesporazumov z Orbanom in Fideszom bi moral poiskati predsednik EPP Tusk in jo predstaviti na politični skupščini EPP, ne pa, da je pri tem namesto njega prevzel pobudo predsednik politične skupine EPP Weber."

Bogovič je na naše vprašanje dodal: "Nimam nobenega namena izstopiti iz politične skupine EPP. V SLS, kjer si želimo še naprej povezano Evropo, v kateri se borimo za ohranitev temeljnih evropskih vrednot, v tem trenutku ne vidimo druge alternative, kot je EPP. Zato v SLS ostajamo njen trdni člen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta