SVET

Orban številne države razjezil z navijaškim šalom, na katerem je bil zemljevid Velike Madžarske

STA, M.R.
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban
EPA

Na šalu, ki ga je predsednik madžarske vlade Viktor Orban nosil na tekmi, je izrisan zemljevid nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Proti potezi je med prvimi protestirala Romunija, kjer danes živi največja madžarska manjšina. Zunanje ministrstvo v Bukarešti jo je označilo za revizionistično. Kmalu se je oglasilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo ter od Budimpešte zahtevalo opravičilo in zagotovilo, da Madžarska nima nikakršnih ozemeljskih zahtev do Ukrajine.

"Spodbujanje revizionističnih stališč na Madžarskem ne prispeva k razvoju ukrajinsko-madžarskih odnosov in ni v skladu z načeli evropske politike," je zadevo komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko. Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so sicer že dalj časa napeti, predvsem zaradi zadržanosti Budimpešte v zvezi z zaostrovanjem sankcij EU proti Rusiji zaradi njene invazije Ukrajine.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premiera z omenjenim navijaškim šalom ni videl. "Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogar koli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev," je dodal.

"Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji," pa je potezo madžarskega premiera šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. Po njegovi oceni temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Orbanov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierjem in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil, poroča srbski spletni portal televizije N1.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?