Orban nenapovedano odletel še v Peking: "Kitajska je ključna pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni"

STA, M.R.
08.07.2024 07:45

Madžarski premier Viktor Orban je danes prispel na nenapovedan obisk v Peking, kjer se je že sestal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban in Xi Jinping
Reuters

Viktor Orban, ki je potovanje na Kitajsko označil za "mirovno misijo 3.0", je pred tem v zadnjem tednu nenapovedano obiskal tudi Kijev in Moskvo. "Kitajska je ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni. Zato sem se le dva meseca po njegovem uradnem obisku v Budimpešti srečal s predsednikom Xijem v Pekingu," je Orban danes zapisal v objavi na omrežju X, opremljeni s fotografijo obeh voditeljev med rokovanjem.

Kitajsko zunanje ministrstvo je ob njegovem prihodu v Peking v kratki izjavi sporočilo, da bo srečanje voditeljev Kitajske in Madžarske namenjeno "poglobljeni komunikaciji o vprašanjih skupnega interesa".

Orban je kitajskega predsednika maja gostil v Budimpešti. Takrat sta voditelja med drugim izrazila željo po krepitvi gospodarskih odnosov in se zavzela za celovito strateško partnerstvo med državama. Orban je ob tem podprl kitajsko pobudo za mir v Ukrajini.

Madžarski premier, čigar država je ta mesec prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU, je minuli teden obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tem se je mudil tudi v Kijevu, kjer je pozval k mirovnim pogajanjem.

Valeriy Sharifulin/sputnik/kremlin Pool

Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU, zaradi nedavnega obiska v Moskvi pa je požel številne kritike v Bruslju in po Evropi. Da madžarski premier v Moskvi ne zastopa unije, je med drugim izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Kritični so bili tudi v Kijevu.

Orbanov današnji nenapovedani obisk na Kitajskem prihaja tudi tik pred vrhom voditeljev držav članic zveze Nato ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ki se bo v torek začel v Washingtonu. V ospredju pogovorov bo med drugim nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta