Odstopil vplivni član vatikanske komisije za boj proti spolnim zlorabam

STA, Va
29.03.2023 09:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vplivni član vatikanske komisije za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi Hans Zollner je sporočil, da odstopa. Kot je pojasnil, zaradi strukturnih in praktičnih težav ne more nadaljevati dela v komisiji, ki jo je papež Frančišek ustanovil leta 2014.

V izjavi o odstopu, ki ga je papež sprejel že 14. marca, je Zollner navedel več težav v komisiji. Po njegovih besedah med drugim ni jasno, po kakšnih merilih so izbrani člani komisije ter njihove vloge in odgovornost. Kritiziral je tudi nezadostno finančno odgovornost. Zapisal je še, da mora biti jasno, kako se v komisiji porablja denar in kako sprejemajo odločitve.

Navedel je, da ni seznanjen z nobenimi pravili, kako lahko sprva neodvisna komisija deluje v okviru dikasterija (ministrstva) za nauk vere. Papež Frančišek je komisijo lani vključil v oddelek kurije, ki je bil prej znan kot kongregacija za nauk vere.

Zapisal je tudi, da ostaja odprt za pogovore s komisijo in upa na rešitev težav, ki jih je ugotovil.

Zollner je bil član komisije od začetka njenega delovanja in v kuriji velja za enega najuglednejših borcev za preprečevanje in obravnavo spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi. Njegov odstop ocenjujejo kot zadnji udarec delovni skupini, ki jo spremljajo številne polemike.

Nemški jezuit še naprej svetuje rimski škofiji na tem področju in ostaja direktor Inštituta za antropologijo na papeški univerzi Gregoriana.

Katoliško cerkev že leta pretresajo razkritja o duhovniških spolnih zlorabah mladoletnikov. V več državah storilcev desetletja niso niti iskali niti sankcionirali, včasih pa so jih celo zaščitili. Papež Frančišek želi okrepiti boj proti zlorabam v Cerkvi in povečati zaščito otrok.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta