Oče in sin, 12-letnica, policist ... To so žrtve včerajšnjega potresa na Hrvaškem

A.L.
30.12.2020 10:33
V rušilnem potresu, ki je v torek stresel območje južno od Zagreba, je na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Antonio Bat

Hrvaško so dan po torkovem rušilnem potresu davi stresli trije močnejši potresni sunki, ki jih je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo spet na območju hrvaškega mesta Petrinja. Spomnimo, včerajšnji potres je zahteval najmanj sedem smrtnih žrtev, številni so poškodovani, najmanj šest oseb huje. 

EPA

Po včerajšnjem potresu sta najhuje prizadeti območji mesta Petrinja, ki ima 25 tisoč prebivalcev, in Siska, ki šteje 48 tisoč ljudi. V županiji sicer živi skupno okoli 160 tisoč ljudi. V kraju Majske Poljane v bližini Gline je porušenega ogromno, več oseb je umrlo, številni so ostali brez doma. Za N1 je spregovorila domačinka, ki je ostala brez strehe nad glavo. Kot tragično je opisala celotno situacijo in dodala, da živi s 130 evri na mesec. "Nisem poročena, nimam otrok. Imam dva brata, eden živi v Sisku, drugi v Srbiji." Po potresu ji je pomoč in streho nad glavo ponudila soseda. Podobnih zgodb je ogromno, pomoč na prizadeta območja prihaja z vse države, tudi iz tujine.

Dan po tragediji postaja jasno tudi, kdo so žrtve. Kot prvo žrtev so že včeraj kmalu po potresu razglasili 12-letno deklico, ki je umrla v Petrinji.

Med žrtvami so še 20-letnik, ki je bil v času potresa v hiši, v drugi stavbi je umrl še en moški, pa oče in sin, ki je bil policist, oba sta bila v času potresa v isti stavbi v kraju Majske Poljane. Kasneje so poročali še o eni žrtvi iz istega kraja. Po sedemurnem iskanju so pod ruševinami cerkve v Žažini našli truplo še enega moškega. Med umrlimi je tako več mladih, portal Index piše o skupno dveh pokojnih policistih. "To so mladi ljudje, poznal sem ju," je dejal župan sisaško-moslavaške županije.

Kljub žrtvam so uspeli reševalci številne ljudi tudi rešiti. 24sata piše o ženski, ki je po potresu ostala v povsem uničeni pisarni v mestni upravi. Na stavbi se je zrušil del strehe, podrle so se stene. Poveljnik gasilcev je povedal, da so žensko reševali štiri ure. "Notri je bilo toliko betona in opek, kolikor so visoka vrata. Intervencija je bila zahtevna." 24sata piše, da ji je življenje rešil fotelj, s katerim se je uspela nekako zaščititi.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta