Objavljen je celoten seznam: Vučić je imel vojsko botov, Twitter je ugasnil na tisoče računov

M.R.
11.07.2023 11:09

Na spletu se je pojavil seznam več tisoč botov in uporabnikov, ki hvalijo delo srbskega predsednika Aleksandra Vučiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbski predsednik Aleksandar Vučić
EPA

Na družbenih omrežjih je nekdo objavil več kot 14 tisoč profilov, za katere se trdi, da so delali po navodilih Aleksandra Vučića oziroma, da je šlo za bote (spletne robote). Ti računi so bili ustvarjeni na omrežjih Twitter, Facebook, Instagram in TikTok. 

Avtorji objavljenega seznama botov in uporabnikov, ki so promovirali Vučića, so ugotovili, da kar 3162 uporabnikov dela za Srbsko napredno stranko (SNS), ki jo je od njene ustanovitve leta 2008 do sredine prejšnjega meseca vodil Vučić. Konec maja je s tega položaja odstopil. Vodenje stranke je prevzel Miloš Vučević.

Šlo naj bi za zaposlene v mestnih upravah, na ministrstvih, ravnatelje šol, profesorje in zaposlene v državnih in lokalnih institucijah. 

Twitter največ računov ukinil v Srbiji

Že aprila 2020, pred parlamentarnimi in lokalnimi volitvami v Srbiji, so na družbenem omrežju Twitter odkrili, da je imel Vučić vojsko prek 8000 botov, ki so na Twitterju hvalili njegova dejanja in poteze njegove stranke SNS. Vse skupaj je šlo tako daleč, da je moral Twitter umakniti več tisoč računov.

"Odkrili smo cele skupine računov, ki so koordinirano promovirali vladajočo stranko v Srbiji in njenega voditelja," je v svojem poročilu o botih Aleksandra Vučića zapisal Twitter. 

Razkrili so vojsko botov v petih različnih državah: Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Savdski Arabiji in Srbiji. V Egiptu so umaknili 2541 računov, saj so delovali po navodilih oblasti in kritično pisali o Iranu, Katarju in Turčiji. 

V Hondurasu je bilo umaknjenih 3104 računov, ki jih je ustvaril državni uradnik, v Savdski Arabiji so razkrinkali mrežo 5350 lažnih računov, ki so hvalili savdske voditelje. Največ, kar 8558 računov, pa je bilo umaknjenih v Srbiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta