Nova študija: Huda oblika covida za dvakrat poveča verjetnost smrti v letu po okužbi

Va
06.12.2021 10:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po ugotovitvah nove študije, ki so jo objavili v časopisu Frontiers in Medicine, je pri bolnikih, ki so preboleli težjo obliko covida-19 in bili zato celo hospitalizirani, dvakrat večja verjetnost, da v naslednjem letu dni nastopi smrt, kot pri tistih, ki niso zboleli ali pa so preboleli lažjo obliko virusa.  

Povečano tveganje so ugotovili zlasti med mlajšimi od 65 let, samo 20 odstotkov bolnikov po težkem covidu pa je umrlo zaradi posledic, tipičnih za covid, je objavil The Guardian.   

Za bolnike je po težkem covidu verjetneje, da bodo v naslednjih šestih mesecih potrebovali bolnišnično zdravljenje, je povedal glavni avtor študije, profesor Arch Mainous s floridske univerze. To je bila nato podlaga za ugotavljanje, kolikšen je rizik, da se smrt pojavi leto po prebolelem hudem covidu.  

Znanstveniki so preučili elektronske zdravstvene kartone 13.638 bolnikov, ki so za seboj imeli test PCR. 178 bolnikov je zbolelo za težjo obliko covida, 246 jih je imelo blage simptome, vsi ostali so bili negativni. Vsi vključeni v študijo so covid preboleli, njihovo zdravstveno stanje pa so za namene raziskave spremljali naprej. Problem je, da so se smrtni primeri zgodili precej časa po preboleli okužbi, zato je zelo verjetno, da jih zdravniki niti svojci niso povezali s covidom, opozarjajo avtorji ameriške študije. Ugotovili so znaten padec odpornosti na dolgi rok in ga povezujejo z težjim potekom koronavirusne okužbe. To pa te osebe naredi dojemljivejše za celo vrsto drugih bolezni, so ugotovili. 

Ker še malo vemo o zahrbtnih posledicah koronavirusa, je toliko pomembneje, da preprečujemo hujše poteke bolezni in da izkoristimo preventivne ukrepe, med katerimi je tudi cepljenje, Mainous povzema izsledke, do katerih so prišli. "Tvegati težko okužbo in upati na uspešno ozdravitev, to ni končna in popolna slika," opozarja.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta