Nobelova nagrada za medicino: Victor Ambros in Gary Ruvkun za odkritje mikroRNA

Andreja Kutin Andreja Kutin
07.10.2024 11:46

Victor Ambros in Gary Ruvkun sta odkrila mikroRNK, nov razred drobnih molekul RNK, ki igrajo ključno vlogo pri regulaciji genov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Victor Ambros in Gary Ruvkun sta odkrila mikroRNK, nov razred drobnih molekul RNK, ki igrajo ključno vlogo pri regulaciji genov. Njuno prelomno odkritje pri majhnem črvu C. elegans je razkrilo popolnoma nov princip regulacije genov. Izkazalo se je, da je to bistveno za večcelične organizme, vključno s človekom. 

X

Letošnja Nobelova nagrada je torej podeljena dvema znanstvenikoma za njuno odkritje temeljnega načela, ki ureja uravnavanje genske aktivnosti. Informacije, shranjene v naših kromosomih, lahko primerjamo z navodili za vse celice v našem telesu. Vsaka celica vsebuje enake kromosome, zato vsaka celica vsebuje popolnoma enak niz genov in popolnoma enak niz navodil. Vendar pa imajo različne vrste celic, kot so mišične in živčne celice, zelo različne značilnosti. Kako nastanejo te razlike? Odgovor je v genski regulaciji, ki vsaki celici omogoča, da izbere le ustrezna navodila. To zagotavlja, da je v vsaki vrsti celice aktiven samo pravi nabor genov, piše v obrazložitvi nagrade.

Njihovo presenetljivo odkritje je razkrilo povsem novo dimenzijo regulacije genov. Izkazalo se je, da so mikroRNA bistveno pomembne za razvoj in delovanje organizmov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta