Nobelova nagrada za fiziko raziskovalcem elektronov v materiji

STA, M.R.
03.10.2023 12:05

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko bo romala v roke francoskega znanstvenika Pierra Agostinija, madžarsko-avstrijskega znanstvenika Ferenca Krausza in francosko-švedske znanstvenice Anne L'Huillier.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razglasitev letošnjih dobitnikov nobelove nagrade za fiziko.
Reuters

Kot so danes sporočili s Švedske kraljeve akademije znanosti, bodo nagrado prejeli za njihov prispevek k raziskavam elektronov v atomih in molekulah.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz in Anne L'Huillier so nagrado prejeli "za eksperimentalne metode, ki ustvarjajo atosekundne svetlobne pulze za preučevanje dinamike elektronov v snovi", je v obrazložitvi navedla žirija Švedske kraljeve akademije znanosti.

"Če želimo raziskati res kratke dogodke, potrebujemo posebno tehnologijo. V svetu elektronov se spremembe zgodijo v nekaj desetinkah atosekunde - atosekunda je tako kratka, da jih je v eni sekundi toliko, kolikor je bilo vseh sekund od nastanka vesolja," je pojasnila žirija.

Dodala je, da je prejemnikom uspelo demonstrirati način ustvarjanja izjemno kratkih svetlobnih pulzov, ki jih je mogoče uporabiti za merjenje procesov, ki so tako hitri, da jih je bilo v preteklosti nemogoče spremljati. Pri teh se elektroni premikajo ali spreminjajo energijo.

Anne L'Huillier
EPA

L'Huillier je novico, da je med prejemniki Nobelove nagrade, pozdravila kot nekaj fantastičnega in jo označila za lep kompliment. Med drugim je poudarila, da je prejetje Nobelove nagrade za fiziko zanjo nekaj posebnega tudi zato, ker je doslej ni prejelo veliko žensk - zgolj pet.

Krausz je v odzivu za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da je bil nad novico o nagradi zelo presenečen, saj tega, kot je dejal, ni pričakoval. Pojasnil je, da mu je skupaj s številnimi drugimi znanstveniki uspelo "v realnem času slediti najhitrejšim procesom, ki obstajajo zunaj atomskega jedra, namreč gibanju elektronov".

"Ta gibanja sprožijo vse molekularne procese v živih organizmih in so navsezadnje odgovorna za razvoj bolezni na najbolj temeljni ravni," je dejal novopečeni nobelovec.

Ferenc Krausz
Reuters

Kje so zaposleni?

Agostini kot eksperimentalni fizik deluje na ameriški univerzi v Ohiu, Krausz je vodja raziskav na Inštitutu Maxa Plancka za kvantno optiko v Garchingu pri Münchnu in na univerzi Ludvika Maksimilijana v Münchnu, L'Huillier pa dela kot profesorica atomske fizike na univerzi v švedskem Lundu.

Ferenc Krausz in Pierre Agostini
Reuters

Lani so nagrado prejeli Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike.

Letošnje razglasitve nobelovcev so se začele v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov za medicino. V sredo bo na sporedu razglasitev dobitnikov nagrade za kemijo, za literaturo v četrtek, v petek pa še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo bodo razglašeni v ponedeljek, 9. oktobra.

Podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta