Nemški obrambni minister na nenapovedanem obisku v Kijevu obljubil dodatne tanke

STA, A.L.
07.02.2023 07:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes nenapovedano obiskal Kijev in oznanil, da bo Ukrajina od skupine evropskih držav prejela več kot 100 tankov starejšega tipa leopard 1A5, poročajo tuje tiskovne agencije. Dobavo tankov nemške izdelave naj bi poleg Nemčije financirali še Nizozemska in Danska.

Ukrajina bo "v prihodnjih mesecih" iz industrijskih zalog prejela najmanj 100 tankov leopard 1, so v skupni izjavi sporočila obrambna ministrstva Nemčije, Nizozemske in Danske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za te tanke, predhodnike naprednejših leopardov 2, ki so jih prav tako obljubili Kijevu, bodo zagotovili tudi "potrebno logistično podporo in usposabljanje", so navedli.

Nemško ministrstvo za gospodarstvo pa je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo, da so odobrili izvoz do 178 tankov tipa leopard 1A5 nemške izdelave v Ukrajino, pri čemer bo "dejanska količina dobavljenih tankov odvisna od potrebnih vzdrževalnih del".

Vsaj tri bataljone naj bi z njimi opremili do prvega ali drugega četrtletja leta 2024, je dejal nemški obrambni minister med današnjim obiskom v Kijevu, ki je bil iz varnostnih razlogov načrtovan v tajnosti, poroča dpa.

Do napovedi ministra Pistoriusa in omenjenih ministrstev prihaja po tem, ko se je nemška vlada prejšnji mesec zavezala, da bo Ukrajini zagotovila sodobne bojne tanke, kar je bil velik preobrat po večtedenskem močnem pritisku Kijeva in številnih evropskih zaveznic, naj ukrajinski vojski tudi Nemčija zagotovi težko orožje.

Ukrajini so do današnje napovedi obljubili med 120 in 140 sodobnih zahodnih tankov, medtem ko se pripravlja na novo rusko ofenzivo, ki jo pričakujejo v prihodnjih tednih. Pistorius je dejal, da bi lahko prvi tanki leopard prispeli v Ukrajino konec marca ali v začetku aprila.

Obisk v Kijevu je bil sicer Pistoriusovo prvo odmevno potovanje v tujino, odkar je pred skoraj tremi tedni prevzel položaj obrambnega ministra. Poleg ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega se je danes srečal tudi z odhajajočim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, ki je na Twitterju objavil fotografijo njunega srečanja in se zahvalil nemškim oblastem in narodu za pomoč.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?