zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Nemška Lufthansa korak bližje lastniškemu prevzemu italijanskega državnega prevoznika

STA, Gr.G.
02.02.2023 02:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nemški letalski prevoznik Lufthansa in italijansko ministrstvo za finance sta podpisala memorandum o nakupu manjšinskega deleža v italijanskem letalskem prevozniku ITA Airways, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po neuradnih virih naj bi Lufthansa za 40-odstotni delež podjetja odštela med 250 in 300 milijonov evrov. Viri, ki jih navaja agencija, so med drugim pojasnili, da je končni cilj trenutnih pogajanj čimprejšnji podpis dogovora o prodaji. Ta je namreč podlaga za pridobitev soglasja Evropske komisije. Lufthansa pa naj bi tako v lastništvo italijanskega prevoznika vstopila do poletja.

Po pojasnilih Ansinih virov si italijanska vlada pod vodstvom premierke Georgie Meloni želi, da bi lahko družba ITA Airways čim prej uživala "sinergijske učinke", ki jih bo prinesla pridružitev skupini Lufthansa. Evropska komisija naj bi prevzemu manjšinskega deleža v družbi prikimala. Drugačen scenarij naj ne bi bil mogoč, saj je komisija od Italije sama zahtevala prodajo letalskega prevoznika, še poroča Ansa. Bojazni, da bi družba postala le bazen za črpanje potnikov v Lufthansina vozlišča v Frankurt in München, prav tako ni, še menijo Ansini viri, ki dodajajo, da se bodo neposredni leti na dolge razdalje še vedno izvajali.

Reuters

Nemški prevoznik, pod okriljem katerega so še prevozniki Swiss, Brussels Airlines in Austrian Airlines, je sredi januarja pojasnil, da želi v Rimu ustvariti ključno evropsko vozlišče, ter da bo ponujal direktne lete v Rim iz ZDA. Kot so izpostavili, bi sprva kupili manjšinski delež, v nadaljevanju pa bi imeli tudi možnost odkupa preostalih delnic. Lufthansa se je za prevzem prevoznika potegovala že lani skupaj s švicarskim ladjarskim velikanom MSC. V okviru tega je bilo zastavljeno, da bi MSC prevzel večinski delež, Lufthansa pa bi se pridružila kot poslovni partner. A je MSC novembra lani sporočil, da se umika, tako da je Lufthansa v postopku ostala sama.

Postopek prodaje večinskega deleža ITA Airways je lani začela že italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija. Ta se je sprva ogrela za ponudbo ameriškega investicijskega sklada Certares ter prevoznikov Delta Air Lines in Air France-KLM, a so pogajanja nato zastala. Italijanska premierka pa je nato oktobra sporočila, da je obdobje ekskluzivnih pogovorov končano. ITA Airways je leta 2021 nastala iz nekdanjega glavnega italijanskega prevoznika Alitalia, ki je ustvarjal izgubo, pri čemer je država prevzela popolno lastništvo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?