Ne bodo je podrli: Odločeno, čemu bo služila stavba, v kateri je takoj po rojstvu živel Hitler

Va
25.05.2023 02:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Avstrijsko mestece Braunau na Innu bo dobilo policijsko postajo in izobraževalni center, v katerem se bodo bodoči policisti učili o človekovih pravicah, in naselili ju bodo v rojstno hišo nacista Adolfa Hitlerja, so objavili avstrijski in nemški mediji.  

"Rušitev ali muzej ne prideta v poštev," je povedal zgodovinar Oliver Rathkolb iz odbora, ki se je ukvarjal z namembnostjo stavbe v kraju v bližini meje z Nemčijo. Javno mnenje je bilo namreč za rušitev ali, še bolj, za nastanek spominskega centra, ki bi opominjal na grozote nacionalsocializma, a so se pristojni zbali, da bi stavba postala zbirališče neonacistov. Rušitev pa tudi ni obveljala spričo bojazni, da bi bila razumljena kot beg Avstrije od odgovornosti.     

Od leta 2017 je stavba, v kateri je bil dolgo socialni center za osebe s posebnimi potrebami, v lasti države. Prenovitvena dela bodo stala kar 20 milijonov evrov, za novo namembnost pa naj bi bila Hitlerjeva rojstna hiša nared do leta 2025.    

EPA

"Hiša bo postala dom za najštevilčnejšo avstrijsko institucijo za zaščito človekovih pravic, in to je policija," je za ORF izjavil član odbora Hermann Feiner.

Tudi po preureditvi bo pred stavbo obeležje z napisom Za mir, svobodo in demokracijo - nikoli več fašizma -, milijoni mrtvih so opomin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta