Napetost med ZDA in Ukrajino raste: Obeta se večji pritisk na Zelenskega

M.R.
12.01.2024 07:00

ZDA želijo, da v času, ko vojna prehaja v tretje leto, Ukrajina jasno definira svoj načrt za boj proti ruski invaziji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski in Joe Biden
REUTERS

To zahtevo naj bi Jake Sullivan, svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna, zastavil ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, poroča ameriški finančni časnik Bloomberg, ki se sklicuje na svoje vire, ki poznajo razmere.

Dodali so, da naj bi v prihodnjih tednih ameriški uradniki vztrajali pri tej temi. Bloomberg tudi poroča, da gre za nov znak napetosti med Ukrajino in njeno najpomembnejšo zaveznico. Več kot 110 milijard dolarjev (dobrih 100 milijard evrov) pomoči Kijevu s strani evropskih držav in ZDA je namreč blokiranih. Lanska ukrajinska protiofenziva, ki je bila podprta z evropskim in ameriškim orožjem ter urjenjem, pa ni prinesla ozemeljskega napredka. 

Uradniki v Washingtonu so zaskrbljeni tudi zaradi nesoglasij med Zelenskim in poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim. Prav zaradi teh nesoglasij se upočasnjuje oblikovanje nove strategije, pravijo Bloombergovi viri iz Washingtona. 

V sredo je Zelenski med obiskom v Litvi opozoril, da zavezniško oklevanje "še povečuje pogum in moč Rusije". Protizračna obramba je po njegovih besedah zaradi okrepljenih ruskih raketnih napadov precej pomanjkljiva. 

Glede na to, da je odločilen preboj malo verjeten v prihodnjih mesecih, zavezniki Kijeva pravijo, da je ključno osmisliti jasno vojaško strategijo za obrambo trenutnih položajev in preboj prek ruskih obrambnih linij.

Poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni
REUTERS

Napetosti med ključnimi ljudmi

Napetosti med Zelenskim in njegovim glavnim poveljnikom so se pojavile novembra lani, ko je Zalužni javno povedal, da se je vojna znašla v pat položaju, kar je razjezilo ukrajinskega predsednika, ki je večkrat obljubil, da bo ruske sile pregnal z ukrajinskega ozemlja. Zalužni tega pozneje ni več želel komentirati, napetosti pa so še naprej prisotne, navkljub trditvam, da je ukrajinsko vodstvo enotno. 

Zalužni in Zelenski se nista strinjala niti glede zniževanja starostne meje za vpoklic novih vojakov, s čimer bi nadoknadili velike izgube v ukrajinski vojski. Decembra je Zalužni kritiziral počasnost novačenja novih nabornikov, Zelenski pa je zatem preložil podpis zakona, s katerim bi zmanjšali starostno dobo za vpoklic. O vladnem predlogu bi moral v četrtek razpravljati ukrajinski parlament, a je razpravo zavrnil in od vlade zahteval dopolnila predlaganega zakona. Zelenski je dejal, da ukrajinsko vojaško poveljstvo zahteva mobilizacijo 500.000 novih vojakov.

Zaradi velikih izgub bi ukrajinska vojska potrebovala nove vojake.
REUTERS

Zavezniško oklevanje upočasnjuje Ukrajino

Poskuse preboja ukrajinske vojske na prvi bojni linji je znatno upočasnilo tudi počasno dobavljanje ključnih zalog orožja, kot so rakete z večjim dosegom, vojaška letala, nekatere zavezniške države pa niso izpolnile niti danih obljub o dobavi orožja in topniškega streliva.

V zadnjih tednih je Rusija izvedla najbolj intenzivne raketne napade od začetka invazije februarja 2022. Ruski predsednik Vladimir Putin bi lahko dobil še več poguma, ko bo verjetno marca ponovno izvoljen, je za Bloomberg ocenil neimenovani uradnik. 

ZDA želijo jasen načrt

Zahteva Bidnove administracije za 61 milijard dolarjev (slabih 56 milijard evrov) pomoči Ukrajini za letošnje leto so v Kongresu blokirali republikanci. Med drugim so zahtevali, da Ukrajina ZDA predstavi jasne načrte za nadaljevanje bojev. "Moramo vedeti, kakšen je njihov načrt, in prepričana sem, da je to tisto, kar zahteva tudi Bidnova administracija," je v sredo dejala republikanska senatorka Joni Ernst in dodala: "Zdi se, da je tudi njim težko definirati, kako naj bi bila videti zmaga." 

Washington in Kijev sta se sicer tudi v preteklosti razhajala pri vprašanju vojaške strategije. Kot navaja Bloomberg, so ameriški uradniki namignili, da bi se Ukrajina morala lansko protiofenzivo osredotočiti na preboj ruskih obrambnih linij v južni Ukrajini, namesto da je svoje resurse usmerila na širše ozemlje. 

Kijev in nekateri zavezniki pa verjamejo, da je bil ukrajinski pristop, ki je temeljil na izčrpavanju ruskih sil in zalog, pravilen, glede na to, da niso imeli bojnih letal. Menijo tudi, da bi Ukrajina utrpela še večje izgube, če bi neomajno napadala brez podpore iz zraka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta