SVET

Na Madžarskem zaradi pomanjkanja goriva dolge vrste na bencinskih servisih

STA, A.L.
06.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na Madžarskem je zaradi pomanjkanja goriva prišlo do paničnega nakupovanja in dolgih vrst na bencinskih servisih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na sporočilo madžarske energetske družbe Mol. Nekateri za težave z dobavo krivijo cenovno kapico za gorivo, ki jo je ob splošni draginji uvedla madžarska vlada.

"Razmere glede oskrbe so nedvomno kritične, povpraševanje pa je močno naraslo. Potrošniki si želijo ustvariti zaloge in prišlo je do paničnega nakupovanja," je v izjavi, ki jo je prejela AFP, zapisal izvršni direktor Mola Gyorgy Bacsa. Mol ima poslovalnice tudi v Sloveniji.

Pomanjkanje goriva povzročil 30-odstotni upad uvoza

Madžarski mediji objavljajo fotografije dolgih kolon pred bencinskimi servisi po vsej državi, v prestolnici pa je po navedbah AFP na mnogih črpalkah po nekaj točilnih mest nedelujočih. Po navedbah Bacse je brez goriva približno četrtina Molovih točilnih mest. "Delno pomanjkanje goriva beležimo po našem celotnem omrežju," je pojasnil.

Pomanjkanje goriva je po njegovih besedah povzročil 30-odstotni upad uvoza, težave pa imajo tudi zaradi vzdrževalnih del na eni od svojih rafinerij. Da bi stanje normalizirali, bo potrebnih "nekaj tednov".

Vendar pa v madžarskem Združenju neodvisnih bencinskih servisov (FBSZ) poudarjajo, da vse težave izvirajo iz cenovne kapice za gorivo, zaradi katere so tuje družbe zmanjšale pošiljke goriva na Madžarsko. "Cenovno kapico je treba ukiniti," so poudarili v FBSZ.

Novembra lani je madžarska vlada ceno 95-oktanskega bencina določila pri največ 1,17 evra za liter. Ukrep podaljšuje na tri mesece, trenutno velja do konca tega leta. Utemeljuje ga kot pomembno rešitev za zmanjšanje bremena potrošnikov zaradi visoke inflacije, krivdo za slednjo pa pripisuje evropskim sankcijam proti Rusiji. Omejila je tudi cene osnovnih živil.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?