Na Madagaskarju plenilci napadajo misijon Pedra Opeke

M.R.
21.12.2018 14:45

Slovenski misijonar, ki že več desetletij živi na Madagaskarju, poroča o napadih na misijon Akamasoa. Šlo naj bi za napadalce, ki pridivjajo v mesto v kombiniranih vozilih in nato skušajo ukrasti čim več denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Pedro Opeka, lazarist in misijonar že več kot 40 let živi na Madagaskarju.
Marko Vanovšek

A prebivalci misijona so, kot Radio Ognjišče navaja slovenskega misijonarja Pedra Opeko, v jezi in gnevu oboroženi s palicami in kamni ter lesenim orodjem pokazali, da bodo branili svoje dostojanstvo in pravice. "Živimo v negotovem času, nemirna je ta noč in upamo, da bosta policija in država poskrbeli za našo zaščito," je povedal. Okoli polnoči so jim na pomoč priskočili policisti in mestni žandarji. 
"Na stotine moških, ki so nemudoma prišli v bran Akamasoi, je želelo vztrajati in mi stati ob strani vse do svetlih jutranjih ur. Napad in naš skupni odziv nanj nista pokazala le naše moči v dobrem, ampak sta nas tudi dodatno povezala in opogumila. Želeli so sejati strah, dozorelo je nekaj povsem drugega, težki trenutki nas vedno znova okrepijo. Danes je nov dan, ohladili bomo glave in razmišljali tudi o tem, kaj storiti za našo varnost," je v sporočilu pojasnil misijonar, ki je svoje življenje posvetil najrevnejšim.
Provincial lazaristov Pavle Novak, ki je bil pretekli teden tudi sam na Madagaskarju, je povedal, da to žal ni osamljeni primer. Dodal je, da so se lokalni prebivalci že organizirali. Po večerji se v vasi zbere okoli deset moških, ki varujejo prebivalce. 
Pedro Opeka je na Madagaskarju že vse od 70 let prejšnjega stoletja. V 90 letih pa je ustanovil nevladno organizacijo, ki ima za glavni cilj pomagati ljudem v stiski, revnim družinam pa omogočiti dostojno življenje. Tako je v zadnjih 25 letih pomagal zgraditi 17 vasi, 72 šol, šest zdravstvenih domov in več tisoč hiš. In število sodelavcev v njegovi organizaciji vztrajno raste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta