Na Hrvaškem resna suma na okužbo z omikronom

STA
04.12.2021 14:42

Vsi stiki bolnikov morajo nemudoma v 14-dnevno karanteno in se zadnji dan karantene testirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Na Hrvaškem so pri dveh osebah, ki sta zboleli za covidom-19, potrdili visok sum na okužbo z različico novega koronavirusa omikron, je danes potrdila epidemiologinja Goranka Petrović iz nacionalnega zavoda za javno zdravje (HZJZ). Rezultat sekvenciranja naj bi bil znan v ponedeljek.

Petrovićeva je v izjavi za hrvaško javno radiotelevizijo HRT potrdila, da so na HZJZ danes zjutraj prejeli vzorca dveh covidnih bolnikov, pri katerih so nato s t. i. PCR-screeningom potrdili, da obstaja velika verjetnost, da gre za različico omikron. Zdaj bo sledilo še sekvenciranje, katerega ugotovitve pričakujejo v ponedeljek.

Vsi stiki omenjenih bolnikov morajo medtem nemudoma v 14-dnevno karanteno in se zadnji dan karantene testirati. Bolnika sta sicer po besedah Petrovićeve epidemiološko povezana, a izvora okužbe zaenkrat niso mogli jasno identificirati. Gre za hrvaška državljana, ki nista bila v Južni Afriki, sta pa bila na sestanku s tujimi gosti.

Dodala je še, da potrditev suma na omikron različico na Hrvaškem nikakor ni presenečenje, ampak je glede na razmere po svetu pričakovano. Pozvala je k previdnosti, a ne paniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta