zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Moskva zaostrila kazni za kritiziranje prostovoljskih skupin, ki sodelujejo z rusko vojsko v Ukrajini

STA, Va
14.03.2023 02:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Reuters

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je sprejel zakonodajo, po kateri tistim, ki kritizirajo najemniške vojaške skupine ali posameznike, ki se borijo skupaj z rusko vojsko, grozi do 15 let zapora.

Ruska duma je zaostrila tudi kazni v zvezi z zakoni, uvedenimi po 24. februarju lani, ko je Rusija v Ukrajino napotila svoje vojake. Za diskreditacijo ruskih vojakov ali prostovoljcev, ki se borijo z rednimi enotami, je poslej predvidena kazen do sedem let zapora, medtem ko je bila prej zagrožena kazen do pet let. Najvišja kazen za širjenje lažnih informacij o ruskih silah pa je 15 let zapora.

Najemniške vojaške skupine, kot je Wagner, ki vodi napad ruskih sil na industrijsko mesto Bahmut, so v zadnjih mesecih pridobile velik ugled v ruski javnosti. "Od danes so ljudje, ki tvegajo svoje življenje za varnost naše države in naših državljanov, zaščiteni pred provokacijami in lažmi," je po glasovanju poudaril predsednik dume Vjačeslav Volodin. "Ta dejanja so nesprejemljiva," je dodal.

Pričakovati je, da bo predlog zakona potrdil še zgornji dom parlamenta, Svet federacije, nato pa ga bo podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?