Milanović: Dovolj je bilo, ustavili bomo hrvaško tragedijo. Bo o njegovi kandidaturi odločalo ustavno sodišče?

J.K.
16.03.2024 12:41

Ustavni pravniki zatrjujejo, da mora nemudoma odstopiti kot predsednik republike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milanović želi znova biti hrvaški premier. 
Reuters

Potem ko je hrvaški predsednik Zoran Milanović včeraj poskrbel za presenečenje in napovedal, da bo na listi opozicijske SDP kandidiral na parlamentarnih volitvah, ki bodo 17. aprila, je danes skupaj s predsednikom SDP Peđo Grbinom nagovoril glavni odbor stranke. Pojasnil je, zakaj se je odločil kandidirati in se znova potegovati za premiersko funkcijo. 

Milanović je bil hrvaški premier med letoma 2011 in 2016. 
Reuters

Ustavni pravniki: Predsednik republike ne sme kandidirati

Veliko hrvaških pravnikov je včeraj za hrvaške medije povedalo, da bi moral Milanović, če želi kandidirati, nemudoma odstopiti s položaja predsednika republike. Sam je dejal, da bo odstopil po zmagi na volitvah. Upokojeni profesor prava in eden od avtorjev hrvaške ustave Branko Smerdel je za portal 24sata.hr dejal, da je Milanović z najavo kandidature hudo prekršil ustavo. "Predsednik republike ne more kandidirati na parlamentarnih volitvah dokler ne poda odstopne izjave. Predsednik ni fizična oseba, ne sme biti aktiven v stranki in sodelovati v kampanjah. Milanović pa je storil prav to. Vse to me spominja na Severno Korejo," je dejal Smerdel.

Presenečenje na Hrvaškem: Aktualni predsednik Zoran Milanović bo na volitvah kandidiral za premierja

Povedal je še, da pričakuje, da bo funkcijo vršilca dolžnosti predsednika prevzel predsednik sabora Gordan Jandroković. "Če Milanović ne bo odstopil, bi morala državna volilna komisija zavrniti njegovo kandidaturo. Verjetno se bodo v SDP na to pritožili in bo na koncu odločalo ustavno sodišče."

Milanović: Kaplja čez rob je bilo imenovanje Turudića

Grbin je dejal, da odločitev, da bo na njihovi listi kandidiral Milanović, ni prišla čez noč. Ustavno sodišče je pozval, naj čim prej sprejmejo odločitev, "če je dovoljeno to, kar po zakonu in ustavi ni prepovedano. Naj se čim prej odločijo. Spoštovali bomo vsakršno odločitev."

Na volitvah bo izzval premiera Andreja Plenkovića. 
Sašo Bizjak

Milanović je povedal, da je na dosedanjih volitvah kot predsednik republike bil nevtralen, a da so se okoliščine spremenile. "Ko so na čelo državnega odvetništva imenovali Ivana Turudića, se je v meni zbudil bes. V spore ne grem brez razmišljanja, ampak nisem imel izbire. Konec je. Kot je rekel Ivica Račan, volitve lahko izgubimo, ne pa obraza. Andrej Plenković se že deset let lažno predstavlja in krši vse možne zakone in ustavo. Sedem let in pol že imamo to katastrofalno vlado, ki ima vse elemente grške tragedije. Sledi katarza, ustavili bomo hrvaško tragedijo," je še dejal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta