Mati deklice, ki je bila ubita med pokolom na šoli v Srbiji, objavila pretresljivo pismo staršem 13-letnega storilca

M.R.
23.05.2023 15:25

Mati deklice, ki je bila 3. maja ubita med pokolom na osnovni šoli v Srbiji, se je s pretresljivimi besedami obrnila na starše mladoletnika, ki je ubil njeno hčerko in še osem drugih šolskih prijateljev ter šolskega varnostnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shod v spomin na žrtve streljanja na šoli v Srbiji.
Reuters

V pismu, ki ga je naslovila "Staršem nezdravljenega dečka", je navedla več do zdaj neznanih podrobnosti o življenju otrok z oddelka, ki je bil tarča brutalnega dejanja. 

"Verjamem, da vam je dobro znano dejstvo, da je bil naš oddelek VII2 izjemen, ne zato, ker so ga sestavljali izjemni otroci, ampak zato, ker so to bili dobri otroci in dobri prijatelji. V šolo so hodili nasmejani in se vračali zadovoljni," je zapisala. 

"Spomnite se, da so šli naši otroci skupaj na jezikovni kamp v Francijo ... Prejeli smo njihove videoposnetke, ko so peli ob kaminu, se igrali na tematskih večerih in odhajali na izlete ... Veste tudi, da so skupaj kartali in se v sobah smejali dolgo v noč. Kako ne bi vedeli, saj ste s hvaležnostjo klicali razrednika in se mu zahvaljevali, ker je bil sin tako lepo sprejet s strani sošolcev v novem razredu, ki ste ga izbrali. Prelepo so se imeli, hkrati pa so se čudili, zakaj en otrok vseh sedem dni spi v klobčiču na fotelju, namesto v postelji, saj je imel na voljo celo dvoposteljno sobo?!" nadaljuje pretresena mati. 

Pretreseni starši žrtev streljanja na šoli v Beogradu.
Profimedia

Vprašala je: "Ali veste, da je ta otrok nujno potreboval vašo in strokovno pomoč?" Ob tem poudarja, da je tragedija tako "strašna, boleča in nepojmljiva" in da se vsak dan borijo za vdih. 

Pretresena mati tudi piše, da se bodo starši do smrti spraševali naslednje: "Zakaj mu niste pomagali?! Zakaj ste ga učili na strelišču in pri njem razvijali tako strašljive strelske in ubijajoče veščine, mi pa smo svoje otroke vozili na ure umetnosti in športa?! Če se niste zavedali svoje vloge v nepojmljivi tragediji 3. maja 2023, potem bi morali dojeti, da se na žalost tu soočamo s tragedijo po tragediji svetovnih razmer," še piše mati. 

Medvrstniško nasilje je ena ključnih tem sedanjega časa in bi mu morali posvetiti veliko pozornosti in ga ustaviti, meni. "A se to v tej tragediji ni zgodilo in ne smete se slepiti in se skrivati za neresnico. Se opravičujem, to se je zgodilo na najbolj poguben mogoč način, s strani vašega otroka proti našim otrokom. Se zavedate dejstva, da preživeli in ranjeni dobivajo smrtne grožnje s celega sveta, češ da bo 'nekdo končal, kar je bilo začeto', v bolestnem prepričanju o zadovoljitvi pravice za 'maltretiranega' otroka."

Policija ob aretaciji 13-letnika, ki je streljal na šoli.
Profimedia

"Dobro veste, da so ga otroci razreda VII2 naivno sprejeli, mu ponudili roko prijateljstva in to je vse, kar so lahko njihova zlata srca storila ... Vse drugo je bilo na vas, ki ste zanj odgovorni, in na strokovnih službah, ki bi morale biti objektivne, ko se pojavi starševska slabost. Ko vas bodo spet vprašali, razmislite, ali boste ponovili, 'nisem kriv', ali bosta vsaj rekli, 'storili smo napako, bolje nismo znali ...' Tedaj morda res niste vedeli, a zdaj je boleča resnica za vsemi nami in dobro bi bilo, da vsaj rečete, 'oprostite, zelo nam je žal, vaši otroci niso za nič odgovorni'. Tu ne gre le za osebno tragedijo, ampak za kolektivno tragedijo ene skupnosti, saj so umrli izjemni otroci, ki so bili na pravi poti, da postanejo sijajni ljudje, ki bi morali s svojimi nesojenimi družinami postati zgled tej družbi. Še naprej prosimo za rešitev vaših duš, vendar brez priznanja ne bo niti kesanja," je zaključila svoj zapis, ki ga je ponoči objavila na Facebooku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta