Madžarski premier Viktor Orban tokrat stavi na epidemijo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.03.2021 05:00
Izstop Orbanovega Fidesza iz EPP Madžarov ne vznemirja preveč, saj jih pesti koronavirus. In tudi tu se bo poskušal Orban pokazati kot vizionar in zmagovalec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Orban trdi, da so ga cepili s kitajskim cepivom.
Viktor Orban Facebook

Medtem ko je prejšnji teden evropsko odmevala odločitev, da bo stranka madžarskega premiera Viktorja Orbana, Fidesz, izstopila, preden bi bili njeni poslanci zaradi spremenjenih pravil lahko izključeni iz največje politične grupacije v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), pa tega nikakor ni mogoče reči za Orbanovo domovino. "Takšen razplet je bil dolgo pričakovan, zato velikega odmeva v javnosti ni bilo. Provladni mediji, ki so po diktatu oblasti že leta napadali EPP, češ da izgublja svoje krščanske vrednote, so tudi tokrat javnosti slikali vladno razlago, da do odločitve prihaja v povsem napačnem času, ko bi morale biti vse sile v EU fokusirane na reševanje pandemije. Izstop pa da je pravilna odločitev tudi zato, ker EPP postaja del levičarsko-liberalnega bloka," je za Večer povedalo več madžarskih novinarskih kolegov, ki zaradi strahu pred morebitnimi ukrepi niso želeli biti imenovani.

Treba je tudi vedeti, dodaja analitik Inštituta Political Capital iz Budimpešte Patrik Szicherle, da evropske in mednarodne teme, z izjemo migracij, madžarske javnosti niso nikoli kaj preveč zanimale, "zato je opoziciji veliko težje prodreti z idejo, da je Fidesz v tej igri poraženec, ker Madžarska preko EPP ne bo imela več tako velikega vpliva na oblikovanje evropske zakonodaje". Posledično izstop iz EPP tudi ne bo imel bistvenega vpliva na podporo med volivci, saj ima Fidesz zveste podpornike, volivci pa se odzivajo glede na svojo politično opredelitev. Ob tem, dodajajo naši sogovorniki, se na Madžarskem soočajo s ponovnim porastom okužb - pred dnevi se je madžarska vlada odločila, da do 7. aprila skoraj popolnoma ustavi javno življenje, v želji, da bi s čim manj žrtvami preživeli tretji val epidemije - in je pozornost ljudi povsem usmerjena na zdravje. In prav to, uspešen spopad z epidemijo, je po mnenju madžarskih kolegov polje, na katerem bi si madžarski premier po fiasku z EPP želel ponovno utrditi in obnoviti položaj pomembnega igralca tudi na mednarodnem političnem parketu.

"Posledice epidemije so edina stvar, ki bi mu lahko škodila na parlamentarnih volitvah spomladi prihodnje leto, zato se pred domačo javnostjo kaže kot odločen vodja, ki ve, kaj dela, medtem ko je Zahod v razsulu in propada. Tako že tedne Evropsko unijo oziroma uradni Bruselj prikazuje kot povsem nesposobnega pri nabavi cepiva, medtem ko Madžarska kupuje ogromne količine kitajskega in ruskega cepiva. Mislim, da računa na to, da bodo na koncu zaradi prepočasne dobave cepiv, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema,) vsi pristali na to, da bodo kupovali cepivo od Kitajcev in Rusov, sam pa bo izpadel vizionar, ki je imel pogum, da je bil pred vsemi," je prepričan eden od madžarskih kolegov. Ravno včeraj so madžarske oblasti objavile, da je bilo z enim odmerkom cepljenih že milijon Madžarov oziroma desetina prebivalstva. Da bi prebivalce prepričal o varnosti kitajskega cepiva, se je na zadnji februarski dan z njim pred kamerami dal cepiti tudi Orban in prebivalce pozval, naj se čim bolj množično prijavijo za cepljenje.

Orban se namreč zaveda, pravi Szicherle, da je zmaga na volitvah odvisna le od uspešnosti kampanje za cepljenje proti covidu-19, gospodarskega okrevanja po epidemiji in s tem povezanih prihodkov posameznikov in družin, zato se trenutno ne obremenjuje preveč z zadnjo javnomnenjsko anketo Publicusa. Ta še vedno kaže, da uživa združena opozicija, ki je napovedala skupni nastop na volitvah, za šest odstotnih točk večjo podporo kot Fidesz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta