Madžarska zaradi očitkov Zagreba na pogovor poklicala hrvaškega veleposlanika

STA, Gr.G.
25.10.2024 18:21

Madžarski zunanji minister je hrvaškega obrambnega ministra obtožil zmerjanja Madžarov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.
Reuters

Madžarska je hrvaškega veleposlanika poklicala na pogovor zaradi nedavnih komentarjev hrvaškega obrambnega ministra Ivana Anušića o domnevnem madžarskem podpiranju Rusije. Zunanji minister Peter Szijjarto je danes ob tem Anušića obtožil zmerjanja Madžarov, Zagreb pa pozval, naj jih v bodoče ne vpletajo v notranjepolitične spore.

Minister Anušić je v luči spora med vlado in predsednikom države Zoranom Milanovićem nedavno izjavil, da bi Hrvaška zaradi predsednikove zavrnitve sodelovanje pripadnikov hrvaške vojske v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU) lahko "postala podobna Madžarski". Dva dni pozneje pa je dejal, da bi se Hrvaška s tem lahko "postavila na stran Srbije in Madžarske, ki odkrito podpirata Rusijo", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Milanović je v začetku meseca zavrnil soglasje za sodelovanje hrvaške vojske v misiji NSATU, ker da želi zaščititi Hrvaško pred vojno in sprejeti vse ukrepe, da bi ostala zunaj vojnih spopadov. Prepričan je tudi, da Nato z misijo vstopa v vojno v Ukrajini. "Kot kaže je hrvaški obrambni minister izbral novo športno disciplino, in sicer zmerjanje Madžarov," je na današnji novinarski konferenci s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillo v Budimpešti dejal madžarski zunanji minister Szijjarto. Povedal je, da so prvo pripombo Anušića prezrli, druge pa niso želeli. Ob tem je Hrvaško prosil, naj v prihodnje v notranjepolitičnih razpravah med vlado in predsednikom države Milanovićem ne vpleta Madžarske.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta