Madžarska zanika vzpostavljanje begunskega centra v bližini meje z Avstrijo

STA, A.L.
27.09.2024 08:43

Madžarska vlada je zanikala navedbe, da v bližini meje z Avstrijo vzpostavlja nov center za migrante.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razmišljajo namreč, da bi območje, ki ga trenutno preurejajo, namenili za tabore za mlade, je v četrtek sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

Domnevna vzpostavitev centra za migrante pri vasi Vitnyed je sprožila kar nekaj nasprotovanja tamkajšnjih prebivalcev, ki so organizirali tudi protest.

Nasprotovanje je pred dnevi izrazila tudi avstrijska vlada. Notranji minister Gerhard Karner je namreč zagrozil s strožjim nadzorom meje.

Ugibanja glede centra so se pojavila hkrati s preurejanjem zemljišča okoli nekdanje šole, ki je nekoč gostila ukrajinske begunce. Okolico so v zadnjih tednih ogradili s trimetrsko ograjo in vzpostavili stalen policijski nadzor. Zaokrožile so tudi fotografije, na katerih je videti pograde v športni dvorani.

Madžarska vlada je že v sredini meseca zavrnila ugibanja, da vzpostavlja nov migrantski center, kar pa je v četrtek dodatno podkrepil še Gulyas. "Če nas bo Bruselj prisilil, da sprejmemo migrante, potem ne bomo vzpostavili begunskega taborišča na avstrijski meji, ampak na Grand-Place, glavnem trgu v Bruslju," je dejal.

Madžarski premier Viktor Orban že leta nasprotuje priseljencem in se je zaradi nestrinjanja s politiko EU z Brusljem zapletel v številne spore. Med drugim je Sodišče EU Budimpešti odredilo 200 milijonov evrov kazni zaradi kršenja azilne zakonodaje. A ker Madžarska kazni ni plačala, namerava Evropska komisija ta denar odšteti od državi namenjenih evropskih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta