Loterija za cepljene v Avstriji: Zadenejo lahko tudi avtomobil, to pa še ni vse ...

Tomaž Ranc
15.11.2021 18:00

Ob zaostritvi proticovidnih ukrepov so se v avstrijskih zveznih deželah odločili še za loterijo, pri kateri cepljenim ponujajo bogate nagrade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Delno zaprtje za necepljene," kot mu pravi, kancler Schallenberg označuje kot "ogromen korak". Foto: REUTERS

Leonhard Foeger

V Avstriji je polno cepljenih okoli 65 odstotkov prebivalcev, kar je po oceni kanclerja Alexandra Schallenberga "sramotno nizko". Vlada je zaostrila ukrepe in od danes velja lockdown za necepljene. Ti smejo dom zapustiti le zaradi nujnih opravkov, obiska pri zdravniku in odhoda na delo. "Delno zaprtje za necepljene", kot mu pravi, kancler označuje kot "ogromen korak", katerega cilj je vzpodbuditi ljudi k cepljenju in poskrbeti, da ne bo treba zapirati cepljenih. V nedeljo je v državi umrlo 17 ljudi, od tega so iz Zgornje Avstrije, ki ima 1,48 milijona prebivalcev, poročali o 3892 potrjenih primerih, kar je za to zvezno deželo rekord, obenem je tam umrlo kar 15 covidnih bolnikov. Z okoli 60-odstotno precepljenostjo je Zgornja Avstrija še naprej med slabšimi deželami. V karanteni je kar 32.000 zaposlenih.

Višjo precepljenost pa skušajo v avstrijskih deželah doseči na različne načine - tudi s cepilno loterijo in nagradami za cepljene. Potem ko so jo minuli konec tedna že končali na Gradiščanskem, so z njo danes krenili še v Zgornji Avstriji. Kot je za ORF povedal deželni glavar Thomas Stelzer, je gospodarstvo podarilo 1200 nagrad, vključno z električnim avtomobilom BMWi3, potovalnimi boni, počitnicami v termah, hranilnimi knjižicami s tisoč evri zagonskega kapitala, smučarskimi vozovnicami in poleti nad glavnim mestom Linzem. Sodelujejo lahko vsi, ki so v celoti cepljeni in imajo prebivališče v Zgornji Avstriji. Prva nagrada bo izžrebana 15. decembra, glavni žreb pa bo 18. januarja. Igralci se morajo registrirati prek spletne vstopne točke.

Na Gradiščanskem so medtem ocenili, da je cepilna loterija naletela na plodna tla, saj se je v deželi s 293.000 prebivalci dodatno na prvo cepljenje prijavilo 13.000 ljudi. Glavne nagrade, izžrebane minuli četrtek, so bili trije avtomobili - Volkswagen Golf GTI, Hyundai Ioniq 5 in Mini Cooper Cabrio. Nagrajenec se je sam odločil, kateri avto bo izbral. Poleg tega so izžrebali še 997 drugih nagrad, med njimi 15 e-koles, vstopnice za kulturno in turistično ponudbo dežele in podobno.

Glavno nagrado je prejela Helga Javorits. S simbolično predajo avtomobilaksega ključa jo je na domu presenetil deželni glavar Hans Peter Doskozil. "Bila sem zelo presenečena. Nikoli nisem dobila ničesar, sploh ne česa tako velikega. Res sem vesela," je vidno ganjena povedala za ORF.

Deželni glavar je poklical tudi preostala dobitnika avtomobilov, Michaela Müllerja in Patricka Krössa. "Zazvonil mi je mobilnik. Bil je glavar, postal sem bil živčen, in ko je rekel, da sem zmagal, sem bil še bolj živčen. Seveda sem bil zelo vesel," je dejal Müller. ORF je poročala, da je bilo od začetka loterije do žrebanja cepljenih 12.911 prebivalcev dežele, s čimer je bil glavarjev cilj 10.000 cepljenj celo presežen. Gradiščanska ima še naprej najvišjo stopnjo precepljenosti v državi, ki je čez 70-odstotna, stanje v bolnišnicah pa je stabilno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta