Lokalne volitve v BiH: Slavile nacionalne stranke, Dodikova stranka osvojila 45 županskih mandatov

STA, J.K.
07.10.2024 11:51

Volitve so potekale v senci katastrofalnih poplav, ki so minuli konec tedna prizadele državo. V petih najbolj prizadetih občinah so volitve preložili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika je dobila županske kandidate v 45 občinah. 
EPA

Na včerajšnjih lokalnih volitvah v BiH so največje nacionalne stranke glede na delne neuradne izide ohranile oblast v večini občin in mest, razočaranje pa so priznali v SDP BiH. Večino županskih mest v Federaciji BiH je osvojila največja bošnjaška stranka SDA, v entiteti Republiki srbski pa SNSD Milorada Dodika. Zadovoljni so tudi v HDZ BiH.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović se je pohvalil, da je njegova stranka v primerjavi z volitvami pred štirimi leti osvojila osem novih županskih mest. Dejal je še, da je njegova stranka, čeprav ni osvojila županskih mest v sarajevskih občinah, zabeležila veliko rast števila svetnikov v občinskih svetih. SDA poleg Sarajeva sicer ni slavila niti v nekaterih drugih večjih mestih v Federaciji BiH, med drugim v Tuzli, Zenici in Mostarju.

Volitve so potekale v senci katastrofalnih poplav. 
Reuters

Zmago v občinah Staro mesto Sarajevo in Novo Sarajevo so razglasili v Socialdemokratski stranki BiH (SDP BiH), od koder prihaja aktualna sarajevska županja Benjamina Karić, medtem ko bo Naša stranka (NS) tudi v novem mandatu imela župana občine Center. Predsednik SDP BiH Nermin Nikšić je v izjavi za javnost priznal, da v stranki niso zadovoljni z izgubo nekaterih županskih položajev, rekoč, da so bili morda malo preveč samozavestni v krajih, kjer imajo tradicionalno največjo podporo. Kljub temu je dejal, da je treba v ospredje postaviti mesta in občine, v katerih so zmagali, kot so Tuzla, Goražde, Bosanska Krupa, Sarajevo in Bugojno.

Svoje cilje je v Federaciji BiH medtem izpolnila tudi največja stranka Hrvatov v BiH, HDZ BiH, je novinarjem v Mostarju po poročanju Hine dejal predsednik stranke Dragan Čović. Kot je izjavil, so glede na neuradne delne izide osvojili tudi večino v mestnem svetu v Mostarju. V Zenici župan glede na neuradne izide medtem ostaja Fuad Kasumović iz Bosanskohercegovske iniciative (BHI KF).

Draško Stanivuković ostaja župan Banjaluke. 
Profimedia

V Republiki srbski je slavila največja stranka Srbov v BiH, Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki je v tej entiteti po besedah njenega predsednika Milorada Dodika osvojila 45 županskih mandatov in tako zasedla 70 odstotkov vodilnih položajev. V Banjaluki je zmagal aktualni župan Draško Stanivuković, sicer član Stranke demokratskega procesa (PDP).

Na volitvah sta po neuradnih delnih izidih slavila tudi dva županska kandidata, ki sta osumljena korupcije. To sta kandidat SDA za župana v občini Trnovo Ibro Berilo, ki je trenutno v priporu, in kandidat SNSD za župana Sokolca Strahinja Bašević, ki je bil v priporu do konca septembra, poroča mreža Radio Slobodna Evropa.

EPA

Volitve so potekale v senci katastrofalnih poplav, ki so minuli konec tedna prizadele državo. V petih najbolj prizadetih občinah so volitve preložili. Volilno pravico je imelo več kot 3,4 milijona državljanov, volilna udeležba pa je bila nekaj manj kot 48-odstotna. Volitve so prvič potekale po spremenjenem volilnem zakonu, ki prepoveduje kandidaturo obsojenim vojnim zločincem ter uvaja videonadzor in elektronsko skeniranje glasovnic. Nove tehnologije, ki med drugim vključujejo biometrično identifikacijo volivcev in elektronsko štetje glasov, so uporabili le na delu volišč, saj gre za pilotski projekt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta