Ladja z domnevno ukradenim ukrajinskim žitom nazaj v ruske vode

STA
07.07.2022 14:55

Ukrajina je zahtevala, da Turčija zaseže plovilo in vrne domnevno ukradeno pšenico. Za zdaj ni znano, kaj se je zgodilo s pšenico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Tovorna ladja pod rusko zastavo, ki prevaža domnevno v Ukrajini ukradeno žito, je skoraj teden dni po prihodu odplula od turške obale in se vrnila v ruske teritorialne vode, je povedal turški vir. Ladja, ki naj bi minuli četrtek izplula iz ukrajinskega pristanišča Berdjansk pod ruskim nadzorom, naj bi bila še vedno natovorjena z žitom.

Kot je bilo razvidno s spletne strani marinetraffic.com, ki v živo sledi pomorskemu prometu, je ladja Zhibek Zholy plula čez Črno morje v smeri Rusije. Plula je vsaj 20 kilometrov stran od turškega črnomorskega pristanišča Karasu, preden naj bi bila izklopila svoj oddajnik in se je za njo izgubila sled.

Da se je ladja vrnila v ruske teritorialne vode, je potrdil tudi neimenovani turški vir.

Kijev trdi, da je 7000-tonska ladja izplula iz ukrajinskega pristanišča Berdjansk, ki ga nadzira Rusija, potem ko je tam prejšnji teden natovorila zaseženo ukrajinsko pšenico. Izplutje ladje iz Berdjanska, natovorjene z žitom, je minuli četrtek potrdil tudi vodja proruske lokalne uprave Jevgenij Balicki, ki je navedel, da se ladja odpravlja "proti prijateljskim državam", ni pa navedel njene destinacije.

Ukrajina je zahtevala, da Turčija zaseže plovilo in vrne domnevno ukradeno pšenico. Za zdaj ni znano, kaj se je zgodilo s pšenico. Neimenovani člani posadke ladje so za rusko tiskovno agencijo Tass povedali, da je ladja nameravala žito pretovoriti na drugo ladjo, da "ne bi izgubili denarja". Turški vir je izrazil domnevo, da je ladja še vedno naložena z žitom, je pa zavrnil poročanje ruskih medijev, da naj bi posadka nameravala žito pretovoriti na drugo ladjo.

V Ankari navedb niso želeli komentirati. Odkar je ladja minuli petek priplula do Karasuja, turške oblasti niso dale uradne izjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta