Kongresniki potrdili Bidnovo zmago, člani Trumpove vlade razpravljajo o njegovi odstavitvi

STA, M.R.
07.01.2021 07:16
Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sejo kongresa vodita podpredsednik ZDA Mike Pence in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi
EPA

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232.

V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju.

Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.

Demokrat Joe Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.

Senator Josh Hawley
EPA
EPA

Zasedanje je sicer sinoči za več ur prekinil vdor Trumpovih podpornikov v kongresno palačo. Trump jih je namreč pozival k protestom in številni so odgovornost za nasilje uperili neposredno v sedanjega predsednika. Po umiritvi razmer in izpraznitvi poslopja se je zasedanje nadaljevalo vso noč. Nasilni vdor v kongres je pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil. Policija je po začetku policijske ure številne, ki je niso spoštovali. Štirje ljudje so med nasiljem umrli. 

CNN: Trumpa zapušča pamet

Washingtonu je priskočil na pomoč guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki v prestolnico do konca Bidnove inavguracije, ki bo 20. januarja, pošilja 1000 pripadnikov nacionalne garde. Podobno ukrepajo tudi druge zvezne države ZDA.

Odgovornost za nasilje Trumpu pripisujejo tudi nekateri republikanci, saj je predsednik med svojim govorom pred začetkom zasedanja kongresa podpornike poslal nad kongres s pozivom, naj odstranijo šibke kongresnike. Poleg tega že dva meseca zavaja podpornike s trditvami o volilnih prevarah, ki jih ni mogel dokazati na sodiščih, ker jih ni bilo.

V ozadju kongresnega zasedanja se vrstijo zaskrbljujoče novice iz Bele hiše. Televizija CNN poroča, da Trumpa "počasi zapušča pamet", ker se vse bolj zaveda, da ga krivijo za nasilje. Podobno poroča tudi New York Times, ki navaja neimenovanega predsednikovega svetovalca. Trump naj bi ves dan napeto spremljal nasilje v kongresu in ni bilo mogoče komunicirati z njim.

Člani Trumpove vlade razpravljajo o njegovi odstavitvi

Več ministrov Trumpove vlade je že v sredo razpravljalo o možnosti odstavitve predsednika. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi do Bidnove prisege prevzel Pence. Tako bi Pence v skladu z določili 25. amandmaja na seji vladnega kabineta predlagal odstavitev predsednika, ker da ni zmožen opravljanja dolžnosti, ker se ne more sprijazniti s porazom na volitvah 3. novembra, ampak vztraja, da jih je izgubil zaradi množičnih volilnih prevar, podpornike pa vzpodbuja k protestom.

Postopek 25. amandmaja k ameriški ustavi je predviden za izjemne primere, ko je predsednik začasno ali trajno onesposobljen, pa tudi za primer njegove odstavitve ali odstopa. Doslej je bil uporabljen le po atentatu na Johna F. Kennedyja leta 1963, ko je vodenje države prevzel tedanji podpredsednik Lyndon B. Johnson.

Amandma je bil sprejet v času Kennedyjevega predhodnika Dwighta D. Eisenhowerja, ki je med predsedovanjem utrpel več infarktov. Na ta način so hoteli določiti jasno pot prevzema oblasti v nujnih primerih. Dotlej namreč ta pot ni bila jasno določena z ameriško ustavo in je obstajal le dogovor, da če bo Eisenhower onesposobljen, bo oblast prevzel tedanji podpredsednik Richard Nixon.

Kot poroča ameriška televizijska mreža CNN, naj bi se več voditeljev republikanske stranke nagibalo k uporabi tega amandmaja za razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja dolžnosti, potem ko so v sredo protestniki po njegovih vzpodbudah vdrli v stavbo kongresa. O tem naj bi se pogovarjali tudi ministri Trumpovega kabineta, vendar pa so pogovori še v neformalni fazi. O tem sta ob CNN poročali tudi televiziji CBS in ABC.

Več demokratskih predstavnikov v kongresu pa medtem poziva tudi k novemu impeachmentu Trumpa. Kongresnica Ilhan Omar je že sporočila, da že pripravlja pobudo, da bi kongres odstavil predsednika. Pobudi se je javno pridružila tudi Alexandra Ocasio Cortez.

Čeprav bi bil ta postopek verjetno najbolj primeren, saj bi Trumpa na ta način za vedno odstranili iz politike, pa je za izpeljavo tega postopka dva tedna pred predajo oblasti Bidnu verjetno premalo časa. Zato bi bil postopek po 25. amandmaju najbolj učinkovit, poroča CNN.

Demokratski kongresniki so v odboru predstavniškega doma za pravosodje v pismu že pozvali Pencea, naj ukrepa in odstavi Trumpa zaradi dejanja upora in poskusov spodkopavanja demokratične ureditve. Izpostavili so, da je Trump v sredo v svojem raztresenem govoru razkril, "da ni mentalno zdrav in da še vedno ni sposoben dojeti in sprejeti rezultatov volitev".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta