Kitajska začela vojaške vaje v Tajvanski ožini. Ali vaje ogrožajo stabilnost območja?

K. Š., STA
08.04.2023 11:03

Kitajska je danes začela tridnevne vojaške vaje v Tajvanski ožini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je napoved ostro obsodila in poudarila, da bo Tajvan sodeloval z ZDA in drugimi prijateljskimi državami v luči "nadaljnjega širjenja avtoritarizma".
Reuters

Kot so sporočili v Pekingu, so vaje nujne za ohranitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske, v okviru vaj pa bodo kitajske sile simulirale tudi obkolitev Tajvana. V Taipeiju so opozorili, da vaje ogrožajo stabilnost v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajska vojska je sporočila, da vaje služijo kot svarilo "pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami".

V okviru vaj bodo na območje vzhodno, severno in južno od otoka napotili letala, ladje in osebje, so še pojasnili v kitajski vojski. Kitajska državna televizija CCTV pa je poročala, da bodo kitajske sile v okolici Tajvana organizirale patrulje ter ob tem obkolile otok.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je napoved ostro obsodila in poudarila, da bo Tajvan sodeloval z ZDA in drugimi prijateljskimi državami v luči "nadaljnjega širjenja avtoritarizma".

Vaje naj bi vključevale tudi urjenje s pravim strelivom ob obali kitajske pokrajine Fujian, je opozorila kitajska agencija za pomorsko varnost.

Tajvanske oblasti so v odziv na napoved Pekinga danes sporočile, da spremljajo razmere ter da bodo branile državo. Dopoldne po lokalnem času so sporočili, da so v zadnjih petih urah okoli Tajvana zaznali 42 kitajskih vojaških letal in osem ladij.

Kitajska je vaje napovedala po sredinem srečanju tajvanske predsednice s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji.

Lani poleti je Kitajska po obisku McCarthyjeve predhodnice na čelu predstavniškega doma Nancy Pelosi v Taipeiju v vodah okoli Tajvana izvedla petdnevne vojaške vaje, največje dotlej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta