Kitajska pogojno dovolila svoje drugo cepivo proti covidu-19

STA
06.02.2021 00:42
CoronaVac naj bi bil sicer sodeč po rezultatih testiranja v Braziliji okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju poteka bolezni, ki terja zdravniško pomoč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pristojni kitajski organi so izdali pogojno dovoljenje za promet za že drugo na Kitajskem izdelano cepivo proti covidu-19, so danes sporočili predstavniki farmacevtskega podjetja Sinovac, ki je izdelalo omenjeno cepivo, imenovano CoronaVac.

S CoronaVacom so sicer že pred tem v omejenem obsegu cepili nekatere ključne skupine prebivalstva, pri katerih obstaja visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom, po današnji izdaji dovoljenja pa ga bodo lahko uporabili tudi za cepljenje širše populacije.

epa

Gre sicer za pogojno dovoljenje, ki se praviloma izda v nujnih primerih oziroma zdravstvenih krizah, ko klinično testiranje cepiva po običajnih standardih še ni povsem zaključeno, a rezultati nakazujejo, da bo cepivo učinkovito. Testiranje CoronaVaca je potekalo na več lokacijah na Kitajskem in v tujini, med drugim v Braziliji in Turčiji, po navedbah Sinovaca pa morajo dosedanje "rezultate glede učinkovitosti in varnosti še dodatno potrditi".

Podobno pogojno dovoljenje so kitajske zdravstvene oblasti konec decembra lani izdale za prvo domače cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm.

Reuters

CoronaVac naj bi bil sicer sodeč po rezultatih testiranja v Braziliji okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju poteka bolezni, ki terja zdravniško pomoč. Na testih se je izkazalo kot varno in učinkovito pri vseh starostnih skupinah, so sporočili iz Sinovaca. Cepivo Sinopharma je medtem po navedbah tega podjetja več kot 79-odstotno učinkovito.

Kitajske oblasti želijo še pred lunarnim novim letom sredi tega meseca proti covidu-19 cepiti 50 milijonov ljudi, saj se takrat na potovanja ponavadi odpravi na milijone ljudi, kar bi lahko sprožilo nov val okužb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta