Izraelski obrambni minister: Vojska je v središču mesta Gaza. Pravi, da so v največjem terorističnem oporišču sploh

STA, Va
07.11.2023 20:10

Vojaki da trenutno "odstranjujejo teroriste, odkrivajo predore in uničujejo orožje" sovražnika, so sporočili iz izraelske vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gaza
EPA

Izraelske enote so v središču mesta Gaza, je danes sporočil izraelski obrambni minister Joav Galant in mesto označil za teroristično oporišče. Pred tem je enako sporočila tudi izraelska vojska.

"Smo v osrčju mesta Gaza," je na novinarski konferenci dejal Galant in mesto označil za "največje teroristično oporišče, kar jih je bilo kdaj zgrajenih". Ob tem je javnosti zagotovil, da bo izraelska vojska palestinsko gibanje Hamas uničila.

Podobno kot minister je sporočila izraelska vojska. "Prvič po desetletjih se izraelske obrambne sile bojujejo v osrčju mesta Gaza," je izjavil poveljnik južnega poveljstva izraelske vojske Jaron Finkelman. Izraelski vojaki da trenutno "odstranjujejo teroriste, odkrivajo predore in uničujejo orožje" sovražnika.

Po navedbah izraelske vojske si v prvi vrsti prizadevajo za zavzetje poveljniških in nadzornih centrov Hamasa ter izgon borcev gibanja iz njihovih oporišč na obrobju mesta.

Mesto Gaza na severu istoimenske enklave je izraelska vojska konec tedna tako rekoč odrezala od preostalega dela območja. Pred tem je bilo mesto tarča silovitega obstreljevanja, s katerim se je Izrael odzval na napad Hamasa 7. oktobra - na izraelskem ozemlju je umrlo okoli 1400 ljudi.

Izraelska ofenziva je terjala ogromen človeški davek na območju Gaze, kjer je po zadnjih podatkih bilo ubitih več kot 10.000 ljudi. Ranjenih naj bi jih bilo skoraj 26.000.

Zaradi hude humanitarne krize na območju Gaze se v zadnjih tednih iz sveta vrstijo pozivi k prekinitvi ognja, med katerim bi lahko prišla nujno potrebna pomoč. Galant je sicer zatrdil, da premora v ofenzivi brez vrnitve več kot 240 talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael, ne bo. Enako je danes še enkrat zatrdil premier Izraela Benjamin Netanjahu.

ZDA: Gaza je palestinsko ozemlje in bo to ostala 

ZDA so proti novi dolgoročni izraelski zasedbi Gaze, ki je palestinsko ozemlje in bo ostala palestinsko ozemlje, je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Vednat Patel. S tem se je odzval na napovedi izraelskega premiera Bejamina Netanjahuja, da bo Izrael po končani vojni za nedoločeno obdobje prevzel odgovornost za varnost v Gazi.

"Naše stališče je, da morajo biti Palestinci v ospredju takih odločitev, in Gaza je palestinsko ozemlje in bo ostala palestinsko ozemlje," je po poročanju AFP rekel Patel. "Ne podpiramo ponovne zasedbe Gaze, česar ne podpira niti Izrael," je dodal.

Izrael je območje Gaze zasedel leta 1967, iz nje pa se je umaknil leta 2005. Kljub temu je blokiral Gazo, saj je leta 2005 nad njo nadzor prevzel Hamas.

Po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra, ki so sprožili sedanjo vojno z Izraelom, pa tudi ZDA menijo, da vrnitev v stanje pred napadi ni več mogoče. "Izrael in regija morata biti varna. Gaza pa ne more več biti baza za teroristične napade na Izraelce ali kogarkoli drugega," je dejal Patel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta