Izraelska vojska s tanki nasilno vdrla v oporišče Unifila

STA, A.L.
13.10.2024 19:03

Izraelske sile so davi z dvema tankoma nasilno vdrle v oporišče mirovne misije ZN v južnem Libanonu (Unifil), pri čemer so uničile glavna vrata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi dima po streljanju v bližini položaja modrih čelad je posledice čutilo 15 pripadnikov, so sporočili iz Unifila.

Kot je na družbenem omrežju X zapisal Unifil, se je incident zgodil v zgodnjih jutranjih urah na položaju pripadnikov Unifil v Ramiji v južnem Libanonu.

Okoli 4.30 zjutraj po krajevnem času, ko so bili mirovniki v zakloniščih, sta tanka izraelskih sil "uničila glavna vrata" in na silo vstopila v oporišče. Izraelske sile so pri tem "večkrat zahtevale, da oporišče ugasne luči".

Tanka sta zapustila položaj približno 45 minut kasneje, potem ko je Unifil protestiral, ker da prisotnost izraelske vojske ogroža mirovne sile, so zapisali v objavi.

Izrael še ni komentiral obtožb

Približno dve uri kasneje je Unifil poročal o streljanju kakih sto metrov severno od položaja, pri čemer se je dvigal dim. Petnajst pripadnikov mirovnih sil je ob širjenju dima čutilo posledice, med drugim draženje kože in prebavne težave, so sporočili.

Poleg tega so izraelske sile v soboto ustavile pomembno logistično gibanje pripadnikov Unifila v bližini libanonskega obmejnega mesta Mais al Džabal in jim preprečile prehod.

Unifil je ob tem opozoril, da gre za očitno kršitev mednarodnih zakonov in resolucije Varnostnega sveta ZN 1701.

Izrael še ni komentiral teh obtožb, ki jih je Unifil podal le nekaj ur po tistem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu v luči trajajočih spopadov izraelskih sil z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah pozval Združene narode, naj umaknejo mirovne pripadnike iz južnega Libanona.

Izraelska vojska je v minulih dneh na tem območju ranila štiri pripadnike modrih čelad. Še en je bil ranjen v zaenkrat nepojasnjenih okoliščinah, ko so ga zadeli streli.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta