Izračunali so, kolikšna je verjetnost, da se s poživitvenim odmerkom cepljeni nalezejo omikrona od družinskega člana

Va
30.12.2021 13:29

Za več kot polovico je manjša, kot če bi bili cepljeni samo dvakrat, kaže najnovejša študija, naredili so jo na Danskem. Ocenili so tudi nalezljivost omikrona v primerjavi z delto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Verjetnost, da se bodo s poživitvenim tretjim odmerkom cepljeni člani gospodinjstva nalezli koronavirusne različice omikron od okuženega družinskega člana, je za več kot polovico oziroma za natanko 56 odstotkov manjša, kot če bi bili cepljeni samo dvakrat, kaže najnovejša študija, naredili so jo na Danskem.  

Ugotovitve danskih znanstvenikov obenem potrjujejo, da je omikron nalezljiv veliko bolj od delte, možnost, da se bodo okužili tudi dvakrat cepljeni, če so pod isto streho s pozitivnim na omikron, pa so tri- do štirikrat večje, kot so bile, ko je prevladovala covidna različica delta. 

Omikron je, in to v okoliščinah polne cepljenosti, kar 2,6-krat bolj nalezljiv od delte, zaključujejo Danci, ki so analizirali prenos koronavirusa od enega do drugega člana istega gospodinjstva na velikem vzorcu 12 tisoč danskih gospodinjstev, ki so imela vsaj enega okuženega, od tega so v 2225 gospodinjstvih potrdili različico omikron.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta