Iran, Hamas in Hezbolah napovedali maščevanje

STA
01.08.2024 18:00

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponovil, da je Izrael pripravljen na vsak napad

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Iransko vodstvo se je že odločilo, da se bo maščevalo Izraelu, je včeraj po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije izjavil načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri in dodal, da vojska preučuje, kdaj in kako se bo odzvala. O odzivu bodo danes v Teheranu razpravljali tudi iranski uradniki in njihovi regionalni zavezniki. "Edina gotovost je, da bodo sionisti to dejanje grenko obžalovali," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Bagheri.

Številni visoki iranski uradniki se bodo danes v Teheranu sestali s predstavniki palestinskih gibanj Hamas in Islamski džihad, z jemenskimi hutijevci, libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah in iraškimi odporniškimi skupinami, da bi razpravljali o morebitnih povračilnih ukrepih proti Izraelu po uboju Hanije, je za tiskovno agencijo Reuters potrdilo več virov.

"Iran in odporniške skupine bodo v Teheranu opravili temeljito oceno, da bi našli najboljši in najučinkovitejši način povračilnih ukrepov proti sionističnemu režimu," je izjavil visoki iranski uradnik. Drugi iranski uradnik pa je dodal, da se bo srečanja udeležil tudi vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je medtem opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj enega od njihovih poveljnikov Fuada Šukra. "Ne veste, katere rdeče črte ste prestopili. Sovražnik in tisti, ki stojijo za sovražnikom, bodo pričakali naš neizogiben odgovor," je poudaril.

Srečanje Netanjahuja in Kamale Harris 
Epa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je ponovil, da je Izrael pripravljen na vsako agresijo proti njemu. "Izrael je na zelo visoki ravni pripravljenosti na vsak scenarij, tako obrambni kot napadalni. Tiste, ki nas bodo napadli, bomo napadli v zameno," je dodal. Izrael še ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije. V luči vse večjih napetosti v regiji je nemški letalski prevoznik Lufthansa danes sporočil, da bo do 8. avgusta prekinil vse polete v Tel Aviv, svojo prekinitev letov v Bejrut pa bo podaljšal do 12. avgusta. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta