Indija začenja mamutsko operacijo cepljenja proti covidu-19

STA, M.D.
09.01.2021 20:14
Indija bo prihodnjo soboto začela eno najbolj ambicioznih akcij cepljenja proti covidu-19, v kateri naj bi do julija cepili 300 milijonov ljudi, je danes napovedal indijski premier Narendra Modi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Piyal Adhikary

Začetek cepljenja 16. januarja je "pomemben korak" v boju proti pandemiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Modi. Za 1,3 milijarde prebivalcev države bo cepivo brezplačno.

Najprej bodo cepili približno 30 milijonov zdravstvenih delavcev in tistih, ki so v prvih vrstah boja z novim koronavirusom, vključno s pripadniki varnostnih enot, nato pa 270 milijonov ljudi, starejših od 50 let, ki so v pandemiji najbolj ogroženi.

Za cepljenje, ki bo potekalo v približno 290.000 centrih, so v državi usposobili približno 150.000 ljudi.

V Indiji so doslej odobrili dve cepivi proti covidu-19, in sicer cepivo, ki ga je razvila AstraZeneca v sodelovanju z oxfordsko univerzo, in cepivo indijske farmacevtske družbe Bharat Biotech.

Največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski Serum Institute, ki izdeluje cepivo AstraZenece, je sporočil, da je izdelal približno 50 milijonov odmerkov tega cepiva. Proizvodnjo želi do marca povečati na 100 milijonov odmerkov mesečno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta