Hrvaški vojaški helikopterji naj bi kmalu prispeli v Ukrajino

STA, M.R.
30.03.2023 12:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski helikopter
REUTERS

Njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov pa je po pogovoru povedal, da preučujejo možnost urjenja ukrajinskih inštruktorjev za razminiranje na Hrvaškem.

Hrvaška bo Ukrajini podarila 14 transportnih helikopterjev tipa Mi-8, in sicer 12 helikopterjev Mi-8MTV-1 in dva helikopterja Mi-8T, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. To je sicer prvič, da je Zagreb uradno potrdil, da bo Ukrajini poslal te helikopterje, potem ko so o tem poročali hrvaški mediji.

Hrvaški časnik Jutarnji list je ob tem poročal, da je te helikopterje hrvaška vojska po domovinski vojni uporabljala predvsem za reševalne akcije ter za nujne prevoze s hrvaških otokov na celino.

Reznikov je na skupni novinarski konferenci v Odesi Hrvaško izpostavil kot dobro prijateljico Ukrajine ter povedal, da so njeno prvo pomoč dobili že štiri dni po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani.

Dodal je, da ima Hrvaška odlične izkušnje pri razminiranju, zato preučujejo možnost urjenja ukrajinskih inštruktorjev za razminiranje na Hrvaškem.

Banožić je Kijevu obljubil podporo Hrvaške, dokler jo bo potrebovala.

Minister za veterane Tomo Medved je medtem v Zagrebu v sredo po videokonferenci z ukrajinsko kolegico sporočil, da bi Hrvaška lahko v prvi fazi sprejela 20 ranjencev iz Ukrajine, vojakov ali civilistov, poroča Hina.

Pošiljko 14 transportnih helikopterjev, na katere se lahko pritrdi tudi avtomatsko orožje, je že novembra lani napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je bil do tega kritičen, ker v vladi niso pojasnili, kako bodo helikopterje nadomestili.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta