Hrvaška vlada sprejela najstrožje ukrepe doslej: Zakaj so v Istri prepričani, da jih ne potrebujejo?

A.L.
26.11.2020 13:14
"Pred mesecem in pol je bil velik vdor virusa v Istro iz drugih županij. Bilo je veliko družinskih srečanj, ljudje so nabirali oljke, organizirali lov, športne in kulturne prireditve, kjer so se družili ..."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 11.487 testih potrdili 4009 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je 51 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je danes objavila paket ostrejših epidemioloških ukrepov. A kot kaže, se z dodatnimi ukrepi ne strinjajo vsi, še posebej glasno so se uprli v Istri. Načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac je potrdil, da je istrska županija državni štab že zaprosila, da to območje izvzame iz strogih ukrepov.

Glavni poudarek dajejo predvsem gostinskih lokalom in restavracijam, za katere želijo, da bi obratovali dalje. Pravijo, da za vse druge ukrepe ne vedo, kakšni bodo, a tisto, kar je trenutno znano, je, da se bodo gostinski objekti zapirali. Zato želijo, da njihovo območje ostane izjema. Kot pravijo, epidemiološka slika za Istro kaže, da situacija ni tako slaba, prav tako v gostinskih lokalih niso potrdili nobenega žarišča okužb. To naj bi do izraza prišlo predvsem med letošnjo turistično sezono. "Razumem potrebo po zapiranju za druge županije, tam je situacija drugačna."

Kozlevac dodaja, da bi bilo treba poostriti nadzor, na ta način bi ljudje bolj spoštovali predpisane ukrepe. Predlaga, da se Istri da osem do deset dni časa za spremljanje razmer. "Ta ukrep lahko kadarkoli uvedemo. Pred mesecem in pol je bil velik vdor virusa v Istro iz drugih županij. Bilo je veliko družinskih srečanj, ljudje so nabirali oljke, organizirali lov, športne in kulturne prireditve, kjer so se družili ..." našteva.

Opozarja, da situacijo spremljajo, večina okužb se, pravi, pojavi znotraj družin, tudi podjetij. "Istra ni izgubila nadzora nad gibanjem virusa. Za vseh današnjih 82 bolnikov vemo, kje so se okužili."

Ljudi opozarja, naj socialne stike zmanjšajo na minimum. "Ni čas za veselice in druženja, zdaj je čas, ko bi se vsak moral zaščititi. Mnogi od tistih, ki bi morali biti v samoizolaciji, tega ne upoštevajo, zato okužijo celo družino."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta